DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.157.457,86 -0,72%

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'u "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan etti! Müslüman ülkeler çekimser kaldı

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesi kararı kabul edildi. Ancak, çok sayıda Müslüman ülkenin çekimser kalması ve Azerbaycan ile Fas'ın oylamaya katılmaması dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 24.05.2024 00:04
Güncelleme Tarihi: 24.05.2024 00:04

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'u "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan etti! Müslüman ülkeler çekimser kaldı

BM'deki soykırımı anma oylamasında bazı İslam ülkeleri çekimser kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen tarihi oylamada, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesi kararı kabul edildi. Karar, Müslüman ülkelerden bazılarının çekimser kalması ve Azerbaycan ile Fas'ın oylamaya katılmamasıyla dikkat çekti.

Vucic: Karar Tasarısı Siyasi

Oylama öncesinde konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, karar tasarısının "çok siyasi" olduğunu belirterek, bunun Bosna-Hersek ve bölgedeki istikrara katkı sağlamayacağını savundu. Vucic, Almanya'yı tasarıyı desteklemeyen ülkeleri tehdit etmekle suçladı ve "Bunlar mı Avrupa'nın değerleri?" sorusunu yöneltti.

Müslüman Ülkelerden Çekimser Tavır

Almanya ve Ruanda tarafından sunulan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40'tan fazla ülkenin desteklediği karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 84 "evet" oyuyla kabul edildi. 68 ülke çekimser kalırken, 19 ülke tasarıya "hayır" oyu verdi. Azerbaycan, Kırgızistan ve Fas oylamaya katılmadı. Bahreyn, Cezayir, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan ise çekimser oy kullandı. Suriye ise tasarıya red oyu verdi.

Tasarıda Neler Var?

Kararda, Srebrenitsa Soykırımı'nın inkarı ve soykırım suçlularının yüceltilmesi kınandı. Soykırım kurbanlarının kimlik tespiti ve cenazelerine ulaşılmasına yönelik çalışmaların devam etmesi gerektiği vurgulandı. Her yıl 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak anılması ve bu günde bilinç ve eğitim faaliyetlerine yer verilmesi çağrısında bulunuldu.

soykırım

Sırplar ve Ruslar Karşı Çıktı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, tasarının temel amacının Sırp halkını cezalandırmak olduğunu savundu. Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Ana Brnabic de tasarıya karşı çıktı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, tasarının tek taraflı olduğunu öne sürdü.

Bosna'da Sevinçle Karşılandı

BM Genel Kurulu'nun karar tasarısını kabul etmesi, Bosna Hersek'teki Boşnaklar tarafından sevinçle karşılandı. Karar, soykırımın tanınması ve kurbanların anılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Srebrenitsa Soykırımı: Kısa Bir Bakış

Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocuklar Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye gönderilirken, en az 8.372 Boşnak erkeği katledildi. Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'daki olayları soykırım olarak tanımladı.