DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.156.665,91 -0,68%

İsrail ve Almanya arasında Netanyahu krizi: Almanya UCM kararına uyacak

İsrail, Almanya'nın UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına uyacağını açıklamasıyla büyük bir diplomatik krizle karşı karşıya kaldı. Almanya, UCM'nin kararına sadık kalacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 23.05.2024 22:42
Güncelleme Tarihi: 23.05.2024 22:42

İsrail ve Almanya arasında Netanyahu krizi: Almanya UCM kararına uyacak

​​​​​​​Netanyahu en iyi müttefikini de kaybetti: Almanya tutuklama kararını uygulayacak

İsrail, Filistin'i tanıyan İspanya, İrlanda ve Danimarka'nın kararlarıyla zor durumda kalırken, en sıkı müttefiki Almanya'dan gelen açıklamayla büyük bir diplomatik krizle karşı karşıya kaldı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un sözcüsü Steffen Hebestreit, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı vermesi durumunda, Almanya'nın bu karara uyacağını belirtti.

Almanya'nın Kararı ve İsrail'in Tepkisi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit, Netanyahu'nun Almanya’ya gelmesi halinde tutuklanacağını vurguladı. Hebestreit, "Elbette. Evet, biz kanunlara uyarız" diyerek Berlin'in UCM kararına sadık kalacağını ifade etti. İsrail ise Almanya'dan bu kararı reddetmesini talep etti. İsrail’in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor, sosyal medya üzerinden Alman hükümetine UCM’nin girişimini reddetme çağrısında bulundu.

UCM'nin Netanyahu Hakkındaki Tutuklama Talebi

UCM Başsavcısı Karim Khan, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “insanlığa karşı suç işlemeleri ve savaş suçlusu oldukları” gerekçesiyle yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu. Ayrıca, Hamas’ın üst düzey isimleri İsmail Haniye, Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf için de benzer başvurular yapılmıştı.

7 Ekim Sonrası Gazze'deki Durum

7 Ekim 2023’te Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve kutsal değerlere yönelik ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e kapsamlı bir saldırı düzenlemişti. Bu saldırılarda 1200 İsrailli yaşamını yitirirken, 5 bin 132 kişi yaralandı. İsrail’in misilleme olarak Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ise en az 35 bin 709 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin 15 bin 103’ü çocuk, 9 bin 849’u ise kadın olarak kaydedildi.

Gazze'deki Sivil Altyapının Durumu

Saldırılar sonrasında Gazze’deki sivil altyapı büyük ölçüde tahrip oldu. Özellikle hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınarak halkın güvenliği ciddi şekilde tehdit edildi. Binlerce kişinin hala enkaz altında olduğu bildiriliyor.