2030 Rüzgar Enerjisi Hedefleri Yetersiz Kalıyor
Londra merkezli Ember elektrik analistleri, dünya genelinde rüzgar enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 2,4 katına çıkarmayı hedefleyen ülkelerin mevcut planlarının, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP28) kapsamında duyurulan yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefiyle uyumlu olmadığını vurguladı.
Ulusal Hedefler Yetersiz
Ember'in raporuna göre, mevcut ulusal hedefler rüzgar enerjisi kapasitesinin yalnızca 2 bin 157 gigavat seviyesine ulaşmasına olanak tanıyor. Bu rakam, 2022 sonunda 901 gigavat olan mevcut kurulu gücün 2030'a kadar 2,4 katına çıkması anlamına geliyor. Ancak, küresel rüzgar enerjisi kapasitesinin üç katına çıkarılması için ek 585 gigavat kapasite gerekli.
Çin'in Rolü Büyüyor
Çin'in, küresel rüzgar enerji artışının yarısından fazlasını sağlayacağı ve mevcut seviyesinden üç katına çıkaracağı tahmin ediliyor. ABD ve Hindistan ise, mevcut hedeflerini gerçekleştirmek konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Brezilya ve Türkiye'nin Durumu
Brezilya'nın 2030 hedeflerine ulaşması için 2024-2030 arasında yıllık 0,3 gigavat rüzgar enerjisi santrali inşa etmesi gerektiği belirtiliyor. Öte yandan, Türkiye ise rüzgar enerjisi üretim hedeflerine ulaşmanın eşiğinde; mevcut potansiyeli, hedeflerin çok üzerinde.
Uzman Görüşleri
Ember Elektrik Analisti Katye Altieri, "Hükümetler, özellikle kara rüzgar enerjisi alanında yeterince istekli değil. Ucuz elektrik sağlayıp güneş enerjisini tamamlamasına rağmen, rüzgar yeterince ilgi görmüyor" değerlendirmesini yaptı.
Ayrıca, Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Üst Yöneticisi Ben Backwell, rüzgar enerjisinin temiz enerji dönüşümünün merkezinde yer alması gerektiğini vurguladı. "Kurulan her gigavat, yeşil bir dünyaya adım atıyor; ancak bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerçek eylemlere ihtiyaç var" dedi.