Olağanüstü Tedbirler 21 Ocak'tan İtibaren Başlıyor
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine ulaşılmasını önlemek amacıyla 21 Ocak tarihinden itibaren olağanüstü tedbirlerin yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Yellen, bu kapsamda Kamu Hizmeti Emekli ve Engelliler Fonu'na tam yatırım yapılamayacağını belirtirken, 14 Mart'a kadar sürecek olan "borç ihracı askıya alma dönemi" ile ilgili bilgileri paylaştı. Aynı şekilde, Posta Hizmetleri Emekli Sağlık Yardımları Fonu'na yönelik yatırımların da askıya alınacağını ifade etti.
Yellen'den Kongreye Çağrı
Bakan, bu fonlara yapılan yatırımların borç limiti artırıldığında veya askıya alındığında eski haline getirileceğinin altını çizerken, federal emekliler ve çalışanların bu durumdan etkilenmeyeceğini açıkladı.
Yellen, olağanüstü tedbirlerin süresinin belirsiz olduğunu vurgulayarak, "Borç limiti, yeni harcamalar için yetki vermez ancak federal hükümetin, Kongreler ve her iki partinin başkanlarının geçmişte yaptığı mevcut yasal yükümlülüklerini finanse edememe riski oluşturur. Kongreyi ABD'nin tam güven ve itibarını korumak için acilen harekete geçmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.
Borç Limiti Nedir?
ABD'de borç limiti, hükümetin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam para tutarını ifade etmektedir. ABD Hazinesi, Kongre'nin belirlediği limite ulaşıncaya kadar borçlanma yetkisine sahiptir.
Bir borç limitine ulaşılması durumunda federal hükümet, borç miktarını artıramaz; yalnızca mevcut nakdi ve gelirleri harcayabilir. Limitin artırılması için Kongreden yasa geçirilmesi gerekmektedir.
Geçtiğimiz yıl, ABD federal hükümeti 31,4 trilyon dolar'lık borç limitine ulaşmış ve bu limit Haziran 2023'te 1 Ocak 2025'e kadar askıya alınmıştı. Ancak bu süre dolduğunda, borç limiti 1 Ocak itibarıyla yeniden yürürlüğe girmiştir. Şu anda ABD'nin toplam borcu 36,1 trilyon dolar seviyesindedir.