Türkiye’nin İhracatında ABD’nin Rolü Giderek Artıyor
Türkiye'nin geçen yıl ihracatını değer bazında en fazla artırdığı ülke, 1 milyar 256 milyon dolarla ABD oldu. Ülkeye yapılan ihracat toplamda 13,4 milyar doları aştı.
Özellikle Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilere yönelik yapılan yakınlaşma çabaları, dış ticaret alanında hızlı bir ivme kazanmış durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki temasları, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri yeniden gündeme getirmişken; ticaret, bu görüşmelerin en önemli konu başlıklarından biri oldu.
Ticaret Heyetlerinin Rolü
Türkiye'nin güçlü ve dinamik ekonomisi ile stratejik konumunun yanı sıra, oluşturulan ticaret heyetleri sayesinde ABD’ye gerçekleştirilen dış satımın hızlı bir şekilde arttığı gözlemleniyor.
İhracatta İlk Sıralarda
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ABD’ye ihracatı geçen yıla göre, toplam 1.256.588,17 bin dolar artış gösterdi. ABD’yi, 1 milyar 254 milyon dolarla Birleşik Krallık, 997,9 milyon dolarla Romanya, 958,8 milyon dolarla Irak ve 879,2 milyon dolarla İtalya takip etti.
En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ABD, Almanya'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye, Almanya’ya 18,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
En Çok İhracat Yapan Sektörler
Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı sektörler arasında kimyevi maddeler ve mamulleri, 1,5 milyar dolarla öne çıktı. Bu sektörü otomotiv endüstrisi ile hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe, ABD’ye yapılan ihracat geçen yıl toplam 370,5 milyon dolar artış gösterdi.
Şehirler Arasında İhracat Rekoru
İstatistiklere göre, İstanbul 4,7 milyar dolarla ABD’ye en fazla ihracat yapan şehir konumundayken; Ankara, İzmir ve Kocaeli de önemli rakamlarla öne çıkıyor.
Gelecek için Stratejiler
Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, ABD ile ticaretteki artışın Türkiye’nin pazar çeşitlendirme stratejisinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Sanlı, ilerleyen dönemde bu artışın sürmesi için ticaret anlaşmaları ve dijitalleşmenin önem taşıdığını vurguladı.
Özellikle katma değerli ürünlere odaklanmanın ticareti güçlendireceği öngörülüyor. Sanlı, "Gelecekte inovatif ve sürdürülebilir ürünlerin bu pazarda daha fazla yer bulmasını sağlayabiliriz" dedi.
ABD Pazarında Riskler ve Fırsatlar
Trump yönetiminin korumacı politikalarının; Türkiye'nin çelik ve alüminyum gibi sektörlerdeki rekabet gücünü zayıflatabileceği uyarısında bulunan Sanlı, yenilikçi ürünlere ve fiyat avantajlarına odaklanmanın kritikliğine dikkat çekti.
Türkiye'nin 2024 yılında dış satımda değer bazında en fazla artış gördüğü ülkeler arasında ABD yine önemli bir yer tutacak.