TOBB'da Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknoloji altyapısı ve girişimcilik ekosisteminin dijital dönüşüm açısından eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Dijital dönüşüm, Türkiye'nin ekonomik geleceğini şekillendirecek önemli başlıklardan birisidir." diyerek konferansın önemini vurguladı.
Konferans, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. Açılışta, Türkiye'nin sanayi, ticaret, tarım ve girişimcilik ekosistemi açısından dünya çapında önde gelen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin dijitalleşme sayesinde ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı elde edebildiğini dile getirdi.
Dijitalleşmenin Faydaları
Hisarcıklıoğlu, dijitalleşmenin sağladığı fırsatlar sayesinde üretim verimliliğinin arttığını, maliyetlerin azaldığını ve müşteri memnuniyetinin yükseldiğini belirtti. "Dijitalleşme artık bir seçenek değil, zorunluluk." diyerek işletmelerin bu dönüşümü kaçırmamaları gerektiğini vurguladı.
Başkan Hisarcıklıoğlu ayrıca, dijital dönüşüm süreçlerini başarılı bir şekilde uygulayan işletmelerin gelirlerini %30, uluslararası pazarlara giriş yapma olasılığını ise %70 artırdığını da belirtti.
TOBB'un Dijital Dönüşüm Çabaları
TOBB, Türk iş dünyasının dijital dönüşüm yolculuğunda kararlı bir destek sunuyor. Hisarcıklıoğlu, "Kendi kurumsal yapımızdan bu değişime başladık. Elektronik belge hizmetlerinden çevrimiçi üyelik işlemlerine kadar pek çok dijital çözümü işletmelerimizle buluşturuyoruz." dedi. Bu sayede üyelerinin ihtiyaç duyduğu tüm belgelere evlerinden erişebildiğini vurguladı.
Ayrıca, Akıllı KOBİ Platformu ile 800'den fazla teknoloji tedarikçisinin KOBİ’lerle buluşturulduğunu ve 2 binden fazla dijital çözüme erişim imkanı sağlandığını aktardı. Bu platform, KOBİ'lerin dijitalleşme ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor.
Eğitim ve Gelişim Faaliyetleri
Hisarcıklıoğlu, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü çalışmaları anlatarak, Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendisliği bölümünün de açıldığını söyledi. KOBİ'lerin dijital olgunluk seviyelerini ölçmek için araçlar geliştiren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın da önemli katkıları bulunduğunu ekledi.
Konferans, Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarının TOBB ETÜ'de yapıldığını ve elektrikli otomotiv alanında TOGG ile küresel rekabete hazırlık yapıldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu'nun, "Yapay zeka destekli sistemler sayesinde üretim hatalarını %90 azaltmak ve e-ticaret platformları sayesinde KOBİ'lerimizin uluslararası satışlarını %40 artırmak mümkün." ifadeleriyle devam etti.
Sertifika Töreni ve Sonuç
Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan da konferansta KOBİ'lere ulaşan Akıllı KOBİ Platformu'nun etkilerini aktardı. Ceylan, "Son üç yılda 300 binin üzerinde KOBİ'ye ulaştık. Teknoloji tedarikçilerimizi KOBİ'lerle buluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından "Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Uzmanları Sertifika Töreni" düzenlendi.
TOBB himayesinde düzenlenen Akıllı KOBİ Ankara Dijital Dönüşüm Konferansı, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.
TOBB himayesinde düzenlenen Akıllı KOBİ Ankara Dijital Dönüşüm Konferansı, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.