DOLAR
34,2 0%
EURO
37,82 0,23%
ALTIN
2.913,13 0,46%
BITCOIN
2.111.780,78 -1,49%

Almanya Başbakanı Scholz'tan Çin ile Elektrikli Araç Müzakerelerine Davet

Almanya Başbakanı Scholz, elektrikli araç konusu için Çin ile daha fazla müzakere gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 16:40

Almanya Başbakanı Scholz'tan Çin ile Elektrikli Araç Müzakerelerine Davet

Scholz'dan Yeni Müzakere Çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği'nin (AB) ticaret savaşlarında kendisine zarar vermemesi gerektiğini ifade ederek, Çin ile elektrikli araçlar konusundaki müzakerelerin sürmesi gerektiğini belirtti.

Bölgesel Ekonomi Korunmalı

Berlin'de düzenlenen Alman Dış Ticaret Birliği (BGA) etkinliğinde konuşan Scholz, Alman ekonomisini haksız ticaret uygulamalarından koruma zorunluluğunu vurguladı. "Daha fazla ülkeden, daha fazla ortakla daha fazla ticaret, belirsiz bir dünyada anlamlı bir risk yönetimidir," dedi.

DTÖ ve Çin'in Rolü

Scholz, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgularken, Çin'in gelişen bir ülke olarak DTÖ'de özel muamele görme konusunu geride bırakması gerektiğini dile getirdi.

Vergi Tartışmaları ve Pazar Dinamikleri

Bu açıklamalar, 4 Ekim'de AB'nin Çin'den gelen elektrikli araçlara uygulanacak gümrük vergi oylaması öncesinde geldi. AB, 5 Temmuz'da, Çin'de üretilen elektrikli araçlar için geçici ek vergi uygulama kararını duyurmuştu. Mevcut %10 vergi oranının üzerine yeni oranlar eklenerek, pazar dinamikleri değişecek. Son yıllarda, Avrupa pazarında, özellikle BYD, SAIC ve Geely gibi Çin markalarının düşük fiyatlı ve sübvanse edilen elektrikli otomobilleri hızla yaygınlaşıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşen Scholz, AB'nin çabalarının kendi ekonomilerine zarar vermemesi gerektiğine dikkat çekti. Alman otomotiv liderlerinden Volkswagen ise, bu yeni ek gümrük vergisinin sektörde rekabeti artırmayacağı yönünde eleştirilerde bulunarak, hükümeti bu vergiyi desteklememeye çağırdı.