Almanya'da Fabrika Siparişlerinde Düşüş
Almanya'da fabrika siparişleri, ekim ayında %1,5 oranında düştü. Bu durum, Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan geçici verilerle ortaya kondu. Eylülde yaşanan güçlü artışın ardından gelen bu düşüş, piyasa beklentileriyle de çelişiyor. Piyasalarda ekim ayı için siparişlerdeki azalma beklentisi %2 seviyesindeydi.
Sipariş Verilerinin Detayları
Yurt içinde imal edilen ürünler için siparişlerin bir önceki aya göre %1,5 gerilediği belirtilirken, geçen yılın aynı ayına kıyasla bu oran %5,7 şeklinde bir artış gösterdi. Eylül ayında açıklanan fabrika siparişleri artışının ise büyük gemi inşa siparişleri nedeniyle %7,2 olarak revize edildiği bilgisine ulaşıldı.
Yurt İçi ve Yabancı Siparişlerdeki Değişim
Ekim ayındaki düşüş, yurt içi siparişler için %5,2'lik bir azalma gösterirken, yabancı siparişlerin %0,8 arttığı görüldü. Öte yandan, Avro Bölgesi'nden gelen yeni siparişler %7,6 düşerken, Avro Bölgesi dışındaki siparişler %6,3'lük bir artış sergiledi.
Değerlendirmeler ve Gelecek Beklentileri
Destatis'in açıklamalarına göre, fachizanlar arasında yeni siparişlerdeki olumsuz gelişmenin makine ve ekipman imalatında %7,6 ve otomotiv endüstrisinde %3,7'lik düşüşlerden kaynaklandığı ifade edildi. Diğer yandan, ana metal imalatının %10,2 ve bilgisayar, elektronik ile optik ürünlerin imalatında %8'lik artış ise genel sonuçlar üzerinde olumlu bir etki yarattı.
Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ise, zayıf talep verilerine dikkat çekerek, sanayide sürdürülebilir bir ekonomik dönüşün öngörülemediğini belirtti. Alexander Krüger, Alman sanayisindeki sipariş durumu ve şirketler arası duyarlılığı değerlendirdiği sözlerinde, "Daha iyiye doğru bir dönüş için hala güvenilir bir kanıt yok." dedi.
VP Bank baş ekonomisti Thomas Gitzel ise, Avro Bölgesi’nde diğer ekonomilerin ağırlıklı olarak hizmet sektöründeki büyümelerden yararlandığını vurgulayarak, "Bu durum, Alman sanayisine yardımcı olmuyor." ifadelerini kullandı. Öte yandan, Alman ekonomisi, imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını devam ettiriyor. Ülke ekonomisi, ikinci çeyrekte %0,3 küçülürken, üçüncü çeyrekte %0,2 oranında büyüyerek teknik resesyona girmekten kurtuldu.