DOLAR
35,04 -0,03%
EURO
36,3 0,15%
ALTIN
2.917,85 -0,04%
BITCOIN
3.509.256,09 1,18%

Almanya'nın İhracat Beklentileri Kötüleşiyor: Yedinci Ayda da Düşüş Devam Ediyor

Almanya'da şirketlerin ihracat beklentileri aralık ayında da kötüleşti, sanayi sektörü olumsuz etkileniyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2024 13:04
Güncelleme Tarihi: 18.12.2024 13:04

Almanya'nın İhracat Beklentileri Kötüleşiyor: Yedinci Ayda da Düşüş Devam Ediyor

Almanya'nın İhracat Beklentileri Yedinci Ayda Kötüleşti

Almanya'da şirketlerin ihracat beklentisi aralık ayında art arda yedinci kez kötüleşti. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yayımlanan anket sonuçlarına göre, Sanayi İhracat Beklenti Endeksi kasım ayında eksi 5,8 iken, aralık ayında 0,3 puan düşerek eksi 6,1 değerine geriledi.

Ifo Müdürü Klaus Wohlrabe'nın Değerlendirmesi

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, ihracat sektörünün yıl sonunda herhangi bir ivme kazanamadığını belirterek, "Şirketler şu anda, önceki yılların aksine, diğer ülkelerdeki olumlu ekonomik gelişmelerden faydalanamıyor," ifadesini kullandı.

Rapora göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Metal endüstrisi en çok etkilenen sektör olurken, tekstil ve giyim üreticileri de dış ticarette benzer bir durumu öngörüyor.

Otomotiv ve Kimya Sektöründeki Gelişmeler

Otomotiv sektöründeki görünüm altı aydır "bulutlu" olarak tanımlanırken, kimya sektörü yıl boyunca yatay bir seyir izliyor. Önceki yılın ocak-ekim dönemine göre, 2023 ocak-ekim arasında Almanya'nın ihracatı %1,2 azalarak 1 trilyon 300,4 milyar avroya geriledi.

Alman Ekonomisindeki Zorluklar

Zayıf dış ticaret, Alman ekonomisinin resesyonun eşiğinde olmasının nedenleri arasında gösteriliyor. Yılın ikinci çeyreğinde %0,3 küçülen ekonomi, üçüncü çeyrekte %0,2 büyüyerek teknik resesyondan kurtuldu. Ancak, imalat sektöründeki zayıflık, Alman ekonomisinin kırılganlığını artırıyor.

Ekonomi, yurt dışından gelen yoğun rekabet, sanayide yavaşlama, artan faiz oranları ve yapısal değişiklikler gibi sorunlarla büyümede zorluk yaşıyor. Ayrıca, koalisyon hükümetinin kasım ayında bütçe tartışmaları nedeniyle dağılması, ülke ekonomisini şubat ayındaki erken seçimlere kadar siyasi belirsizlik içinde bırakıyor.

Ülkede yüksek enflasyon, enerji fiyatları, zayıf dış talep ve yatırımların düşmesi gibi etkenlerin yanı sıra Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 2023 yılı için %0,2 küçülme öngörüyor. Eğer bu gerçekleşirse, Euro bölgesindeki ekonomiler arasında daralan tek ülke olma unvanını sürdürecek.

Son olarak, yeniden ABD Başkanı olacak olan Trump, seçimleri kazanması durumunda dış ticaret açığını azaltmak amacıyla gümrük vergilerini artırmayı planladığını açıkladı. Analistler, bu durumun Almanya'nın ihracata dayalı ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor.