DOLAR
34,27 -0,1%
EURO
37,65 -0,11%
ALTIN
2.917,86 0,06%
BITCOIN
2.187.259,23 -1,97%

Avrupa Borsaları Otomotiv Sektöründeki Düşüşle Kapandı

Avrupa borsaları, otomotiv hisselerindeki kayıplar nedeniyle haftaya düşüşle başladı. Önemli şirketler kar tahminlerini revize etti.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 20:07
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 20:07

Avrupa Borsaları Otomotiv Sektöründeki Düşüşle Kapandı

Avrupa Borsalarında Düşüş Rüzgarı

Avrupa borsaları, otomotiv şirketleri üzerindeki baskılarla haftanın ilk gününü kayıpla tamamladı. Özellikle Volkswagen, Stellantis ve Aston Martin'in kar tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi, sektördeki olumsuz havayı pekiştirdi. Bu durum, otomotiv hisselerinde yüzde 4'lük bir düşüşe yol açtı.

Kapanışta Stoxx Europe 600 endeksi, %0,98 değer kaybıyla 522,89 puana gerileyerek yatırımcılarda endişe yarattı. Almanya'da otomobil sektörü, son dönemde toparlanma sinyalleri gösterirken, gelen kötü haberler bu olumlu havayı gölgeledi.

Ekonomik Veriler ve Enflasyon

Teknoloji hisseleri de yaklaşık %1,6 düşerken, otomotiv hisselerindeki kayıplar dikkat çekti. Önceki haftadan gelen faiz indirimi beklentileri ve Çin'den gelen ekonomik sinyaller, yatırımcıların kar satışlarını engelleyememiş gözüküyor.

Almanya'da eylül ayında yıllık enflasyon %1,6 seviyesine düşerek, Avrupa Merkez Bankası'nın (%2) hedefinin altında kalmış durumda. Bu olumsuz tablo, ECB'nin ekim ayında vereceği faiz kararında etkili olabileceği belirtiliyor.

Otomotiv Hisselerindeki Düşüşler

Otomotiv sektöründe, Volkswagen kar marjını %5,6 seviyesine çekmeyi beklediğini duyurdu. Şirketin borsadaki hisseleri, bu yıl %15 değer kaybederken, piyasa değeri 129 milyar avrodan 52 milyar avroya geriledi.

Aston Martin ise satış ve kar tahminlerini düşürdüğünden dolayı hisselerinde %25'lik düşüş yaşandı. Şirket, bu durumu tedarik zincirindeki aksaklıklar ve Çin'den gelen zayıf talebe atfetti.

Bankacılıkta Birleşme Tartışmaları

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bankacılık birleşmeleri üzerine yorumda bulundu. Lagarde, birleşmelerin faydalı olabileceğini ancak risklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. İtalyan Unicredit, Alman Commerzbank'ı satın alma sürecinde kritik adımlar atarken, Almanya'da bu süreçte devletin de rolü dikkatle izleniyor.

Alman hükümeti, Commerzbank’taki hisselerini azaltmayı planlarken, Unicredit’in Commerzbank üzerindeki müesses hakları ECB'nin onayına ihtiyaç duyacak.