DOLAR
34,2 -0,01%
EURO
37,83 0,22%
ALTIN
2.914,95 0,4%
BITCOIN
2.111.302,15 -1,47%

Çin, Kanada'nın Elektrikli Araç Gümrük Tarifelerini DTÖ'ye Şikayet Etti

Çin, Kanada'nın elektrikli araç gümrük tarifelerini DTÖ'ye şikayet ederek, korumacılık siyasetine karşı çıktığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 16:57
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 16:57

Çin, Kanada'nın Elektrikli Araç Gümrük Tarifelerini DTÖ'ye Şikayet Etti

Çin'in Kanada'ya Şikayeti

Çin, Kanada'nın elektrikli araçlar, çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı ek gümrük tarifelerini Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti. Bu durum, uluslararası ticaret dengesini etkileyecek adımlar arasında değerlendirilmektedir.

Durumun Arkaplanı

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kanada'nın "tek taraflı ve korumacı" politikalarının uluslararası ekonomi ve ticaret kurallarını ihlal ettiği ifade edildi. Bakanlık, Kanada'nın bu davranışının çok sayıda ülkenin itirazlarına ve uyarılarına kulak tıkayarak, yalnızca ABD'nin çıkarlarını dikkate aldığını belirtti.

Gümrük Tarifeleri ve Tepkiler

Kanada'nın başbakanı Justin Trudeau önderliğindeki hükümet, 1 Ekim'den itibaren Çin menşeli elektrikli araçlar için %100, çelik ve alüminyum ürünleri için ise 15 Ekim itibarıyla %25 gümrük tarifesi uygulama kararı almıştı. Bu tarifsellik, ABD ile aynı oranda belirlenen gümrük oranlarıyla örtüşmektedir.

Çin'in Cevap Stratejileri

Çin'in resmi açıklamasında, ülkenin firmalarının meşru hak ve çıkarlarını korumak için gerekli önlemleri alacağı ifade edilerek, gümrük tarifeleri ile ilgili karşılıklı ayrımcılığın üstesinden gelinmesi gerektiği vurgulandı.

Öte yandan, Çin, Kanada'nın ek gümrük tarifelerine karşı bir "ayrımcılık" soruşturması başlattığını da 27 Eylül tarihinde duyurdu.