DOLAR
34,16 0,23%
EURO
37,75 0,25%
ALTIN
2.911,05 0,48%
BITCOIN
2.070.141,62 0,55%

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Eylül Enflasyon Açıklaması

Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirerek, tek haneli enflasyon hedefi için sürecin güçleneceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 15:36
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 15:36

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Eylül Enflasyon Açıklaması

Yılmaz, Eylül Ayı Enflasyon Verilerini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun eylül ayı enflasyon verilerini yorumladı. Yılmaz, "Bölgesel ve küresel gelişmelere karşı ekonomimizin direncini artırmak ve toplumsal refahı ilerletmek amacıyla uyguladığımız ekonomi programıyla dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde daha da güçlenmesini ve tek haneli enflasyon hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Yıllık Enflasyondaki Düşüş

Yılmaz, yıllık enflasyonun bir önceki aya göre 2,59 puan azalarak yüzde 49,38 düzeyine indiğini belirtti. Bu düşüşün son 4 ayda toplamda 26 puanın üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Üretici Fiyatlarındaki Azalma

Yurt içi üretici fiyatlarındaki artışın eylül ayında geçen aya göre azalarak yüzde 1,37 seviyesine indiğini belirten Yılmaz, yıllık üretici enflasyonunun ise mayıs ayından itibaren kademeli olarak yüzde 33,09 seviyesine gerilediğini ifade etti.

Tüketici Enflasyonu Üzerindeki Etkiler

Yılmaz, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin 15 aydır tüketici enflasyonunun altındaki seyrine devam etmesinin, tüketici fiyatlarındaki maliyet yönlü baskıların azalmakta olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Gelecek Beklentileri

Yılmaz, "Dönemsel fiyatlama etkisinin azalması ve geçmiş enflasyona endeksleme davranışının düzelmesiyle birlikte yapısal reformlarımız sayesinde enflasyondaki ataletin kırılmasını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı. Yılmaz, ekonominin direncini artırmak ve toplumsal refahı artırma hedefleri doğrultusunda uygulanan programlarla dezenflasyon sürecinin daha da güçleneceğini yineleyerek, amacın tek haneli enflasyon hedefi olduğunu sözlerine ekledi.