DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.157.534,23 -0,23%

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Enflasyon ve Ekonomi Hedeflerini Açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon hedeflerini ve ekonomik durumu canlı yayında değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 00:16
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 00:16

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Enflasyon ve Ekonomi Hedeflerini Açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın Açıklamaları

Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamalarda enflasyon oranlarını düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Yılmaz, "Gelecek yıl enflasyonu yüzde 20'lerin altına indirmeyi planlıyoruz. 2026'da ise tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz," şeklinde konuştu.

Dezenflasyon Süreci Başladı

Enflasyonla mücadelede geçiş aşamasının ardından haziran ayında dezenflasyon döneminin başladığını kaydeden Yılmaz, ağustosta enflasyonun %50'lere yakın bir seviyeye çıkacağını tahmin ettiklerini belirtti. Eylül ayında ise %40'lı rakamların görüleceği düşünülüyor.

Ekonomik Programın Gücü

Yılmaz, programa yönelik yapılan dezenformasyonların sistematik olduğunu ifade ederek, muhalefet gruplarının bu çabalarına rağmen toplumun bu tür yalanlara itibar etmediğini vurguladı. "Yetkili kişilerden doğrulamadıkları politikalara itibar etmesinler," dedi.

Cari Açık ve İhracat Hedefleri

İhracatta zorluklara rağmen artış olduğunu belirten Yılmaz, ithalatın azaldığını ve bu durumun dış dengeyi olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Cari açığın %3,5 civarında tahmin edilmesine rağmen, son rakamların %2'nin altında olacağını gösterdiğini aktardı.

Gelecek Vizyonu

Savunma sanayi ve enerji çalışmalarının cari açığı kalıcı şekilde azaltma hedefinde önemli rol oynayacağını kaydeden Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinin önemli ölçüde artırıldığını belirtti.

Bütçe Açığı ve Vergi Düzenlemeleri

Bütçe açığı hedefinin %5'in altında olacağını ifade eden Yılmaz, son vergi düzenlemelerinin kazananlardan daha fazla vergi almayı ve kayıt dışılığı azaltmayı amaçladığını dile getirdi.

Yılmaz, ayrıca Kıbrıs Türkü'nün her alanda desteklendiğini ve bu desteğin devam edeceğini belirtirken, K.K.T.C. uluslararası alanda daha iyi bir statüye ulaşacaklarına inandığını sözlerine ekledi.