DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.153.460,22 -0,04%

Defterdarlık Reformu: Vergi Daireleri Tek Çatı Altında Toplanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi dairelerini defterdarlıklara dönüştürdü, uygulama 1 Eylül'de başladı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 12:38
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 12:38

Defterdarlık Reformu: Vergi Daireleri Tek Çatı Altında Toplanıyor

Vergi Daireleri Defterdarlığa Dönüşüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında önemli bir adım atarak, vergi dairesi başkanlıklarını defterdarlıklarla birleştirdi. Bu dönüşüm 1 Eylül 2023 itibarıyla uygulamaya girdi.

Resmi Gazete'de Duyuruldu

Yapılan düzenleme, "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile 3 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yer aldı. Bu kararname ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatındaki hizmetlerin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'na bağlı defterdarlıklar aracılığıyla sunulacağı açıklandı.

Tek Çatı Altında Yeni Yapı

Kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatı ile Gelir İdaresi'nin vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında birleştirildi. Uygulama neticesinde, Türkiye genelinde 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlıklara dönüştürüldü ve bu birimler bulundukları ilin ismini aldı. Ayrıca, vergi dairesi başkanları defterdar unvanı ile görev yapmaya başladı.

Yeni Kurum Yapılanması

Defterdarlık oluşturulmamış 52 ilde de yeni defterdarlıklar kurularak, GİB ülke genelinde standart bir örgüt yapısına kavuşmuş oldu. Bunun yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatındaki Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri ise aynen korunarak, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'na tabi olarak defterdarlığa bağlı çalışmaya devam edecektir.