DOLAR
35,65 -0,06%
EURO
37,28 -0,37%
ALTIN
3.163,23 -0,78%
BITCOIN
3.746.688,28 1,03%

Devlet Desteğiyle Karaman'dan 21 Ülkeye Elma İhracatı

Karaman'da devlet destekli tesisle 21 ülkeye elma ihraç eden Ali Erikçi, tarımsal ihracatta önemli bir başarıya imza atıyor.

Yayın Tarihi: 22.01.2025 11:16
Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 11:24

Devlet Desteğiyle Karaman'dan 21 Ülkeye Elma İhracatı

Karaman'dan Dünya Pazarına Elma İhracatı

Karaman'da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldığı destekle elma paketleme ve depolama tesisi kuran Ali Erikçi, ihracatını yaptığı tesisle 21 ülkeye elma gönderiyor.

35 yaşındaki Erikçi, babasından öğrendiği elma yetiştiriciliğinde ihracata yönelme kararı aldı. 2019 yılında TKDK Karaman İl Koordinatörlüğüne sunduğu proje ile %50 hibe desteği aldı. Yaklaşık 4,500 metrekare kapalı alan üzerinde modern bir tesis inşa eden Erikçi, Hindistan, Malezya, Singapur, Tayland, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Libya gibi çeşitli ülkelere elma ihraç etmeye başladı.

Enerjisini Güneş Panelleri ile Karşılıyor

İşletmenin çatısına kendi imkanlarıyla güneş panelleri kuran Erikçi, böylelikle tesisin enerji ihtiyacını karşılayarak önemli bir tasarruf sağladı.

Elmalar Yüksek Standartlarda İşleniyor

Ali Erikçi, tesislerinde elmaların modern cihazlarla boyut ve kalitesine göre ayrıldıktan sonra paketlenip depolandığını belirtti. Tesiste yılda yaklaşık 20,000 ton elma işlendiğini, bunun 15,000 tonunun ihracat edildiğini ifade etti. "2019 yılında tesisleşme ihtiyacımız ortaya çıktı. Kurduğumuz tesisle yurt dışından elmaları kalitesine, boyuna, rengine ve çapına göre ayıran bir teknoloji getirdik. Bu teknoloji sayesinde mesaj standart ürün kalitesine ulaşarak Türkiye'de üretilen elmaları dünyaya ulaştırıyoruz," dedi.

İstihdama Katkı

Erikçi, tesisin istihdama da katkı sağladığını vurgulayarak, işletmede 100 kişinin çalıştığını, bunların 80'inin kadın olduğunu söyledi.

Karaman Elması Dünya Genelinde Tanınıyor

Devlet destekli tesisler aracılığıyla Karaman elmasının tanınırlığının arttığını anlatan Erikçi, “Karaman elması 6 yıldır dünya genelinde marka haline geldi. Yurt dışındaki müşteriler, özellikle Karaman elmasını tercih ediyor. Bunun sebebi aroma ve meyvenin dayanıklılığıdır. Yeni teknoloji ile doğru depolama sayesinde elmanın raf ömrünü bir yıla kadar çıkartabiliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Modern İşletmelerin Artışı Hedefleniyor

TKDK Karaman Koordinatörü Dr. Özgür Öztürk, Karaman'ın yıllık 750,000 ton elma üretimi ile önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Öztürk, TKDK olarak modern işletmelerin sayısını artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "İlimiz organize sanayi bölgesinde TKDK destekleriyle kurulmuş birçok soğuk hava deposu mevcut. Avrupa standartlarında yaptığımız bu soğuk hava tesisleri ile iç ve dış pazarların istediği elmaları piyasaya sunuyoruz. Bu tesisleri daha da geliştirmek için IPARD III döneminde de yatırımcıları kabul etmeye devam edeceğiz," dedi.

Karaman'da yaşayan Ali Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı...

Karaman'da yaşayan Ali Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle kurduğu elma paketleme ve depolama tesisiyle 21 ülkeye ihracat yapıyor.

Karaman'da yaşayan Ali Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı...

Karaman'da yaşayan Ali Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle kurduğu elma paketleme ve depolama tesisiyle 21 ülkeye ihracat yapıyor.