İşsizlik Sigortası Kanunu’na 2017 senesinde eklenen Esnaf Ahilik Sandığı’nın kurulması kapsamındaki hükümlere bakıldığında, 1 Ocak 2018 tarihinde başlaması planlanan prim ödemeleri, yapılan düzenleme sonrasında 1 Ocak 2020 tarihine sarkıtılmıştı. 2020 Cumhurbaşkanlığı Programı kapsamında yer alan İşsizlik Sigortası Fonu gelirleri bünyesine alınan Esnaf Ahilik Sandığı primleri, yeni senenin başlangıç göstermesinden sonra resmi olarak başlayacak. 1 Ocak tarihinden itibaren prim ödemelerini yapmaya başlayan esnaflar, iflas ederek iş yerlerini kapatmaları halinde 2023 senesinden itibaren işsizlik maaşı alabilecekler.
Esnaf Ahilik Sandığı Nedir?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4B maddesine bakıldığında, hizmet akdine bağlı olmadan kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan herkes Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı olarak görülecektir. Esnaf Ahilik Sandığı bünyesinde 1 Ocak tarihinden sonra prim yatırmak durumunda olanlar aşağıdaki kısımda sıralanmıştır.
- Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,
- Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar,
- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üye olan ortaklar
- Yeni iş kuranlar
- İsteğe bağlı sigortalılar,
- Jokey ve antrenörler,
- Köy ve mahalle muhtarları,
- Tarımsal faaliyette bulunanlar
Esnaf Ahilik Sandığı Prim Kesintisi Ne Kadar?
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren sandık içi esnaftan kesilecek olan prim miktarı da belirlendi. Bu bağlamda sandık için esnaflardan brüt asgari ücretin %2 seviyesinde prim kesilecek. Bu prim üzerine devlet %1 oranında katkı verecek. Diğer yandan daha yüksek işsizlik maaşı almak isteyen kişiler asgari ücretin 2 misli üzerinden de prim yatırabilecekler. Ödenecek olan prim miktarı 2020 senesinde duyurulacak olan asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Bu yüzden şu an için kesin bir tutar söylemek mümkün değil.
Esnaf Ahilik Sandığı Primler Gider Olarak Gösterilebilir mi?
Halihazırdaki durum içerisinde işsizlik fonu bünyesinde işverenden %2, işçiden ise %1 kesinti yapılıyor. Fakat işsizlik fonunda brüt asgari ücretin 7.5 katına kadar olan kazanç üzerinden prim kesiliyor. Esnaf Ahilik Sandığı için asgari ücretin en çok 2 katı kadar prim ödenebiliyor. Sandık için primler her ay sosyal güvenlik primi ile beraber SGK tarafından alınacak. Ödenen primler ise gider olarak gösterilebilecek. İşsizlik maaşı süresi, işçilere paralel olarak belirlenmesinden kaynaklı şekilde son 3 sene 600 gün prim ödeyenler 6 ay, 900 gün prim ödeyenler 8 ay ve 1080 gün prim ödeyenler ise 10 ay boyunca işsizlik maaşlarını alabilecekler.