DOLAR
34 0,1%
EURO
38 -0,23%
ALTIN
2.830,19 -1,02%
BITCOIN
2.153.239,37 -5,06%

Gelir durumuna göre düşük prim ödeme sistemi geliyor

Sosyal sigorta sisteminde yeni dönem! Güncel sistemle kolay sigorta kapsamı genişliyor! Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 23.10.2023 22:03
Güncelleme Tarihi: 23.10.2023 22:03

Gelir durumuna göre düşük prim ödeme sistemi geliyor

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren sosyal sigorta sistemi güncelleniyor. Gelir durumuna nazaran düşük prim ödeme devrede olacak. Tüm detaylar haberimizde.

SOSYAL SİGORTA SİSTEMİNE GÜNCELLEME

Sosyal güvenlik sistemine yenilik geliyor ve 7'den 70'e tüm toplumsal sınıfları etkiliyor. İnsanların gelirlerine göre düşük prim ödeyebilmelerini sağlayan sosyal sigorta sisteminin devreye girmesiyle temel sigortanın kapsamı genişledi. Basit bir işveren başvurusu işverenlere önemli faydalar sağlayabilir. Artık her ay prim hizmet belgesi düzenlemenize ya da bu belge için damga vergisi ödemenize gerek yok. Beş yıllık kalkınma planı kapsamında hükümet, programa katılımı kolaylaştırmak amacıyla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik güncel uygulamalar hayata geçirecek. Ev işçisinin işvereni gerçek kişi olmalıdır. Bu kişileri çalıştıran herkes “Kolay İşveren” düzenlemesinden yararlanacak. Bu nedenle ev hizmetlerinde işçi çalıştıranların e-Devlet'e kayıt yaptırmaları, basit işveren alanını seçmeleri ve "on günden fazla ev hizmetlerinde çalışanlar için" formunu doldurmaları gerekiyor. Çalışan ve işveren tarafından imzalanan bu form ilçeye en yakın sosyal sigorta kurumuna teslim edilir. Formda çalışanın işe başlama tarihi, evden hangi işi yapacağı, ayda kaç gün çalışacağı, maaşının ne olacağı gibi bilgiler yer alıyor. Ev hizmetleri de kolay sigorta kapsamında bulunuyor. Ay içerisinde on günden az ve daha fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılıyor. Gündelikçi, temizlikçi, bakıcı çalıştırılanların sigorta yaptırması kesinlikle zorunlu olup, on günden az çalışanlar için iş kazası, meslek hastalığına karşı günlük 8.94 lira ödenmesi gerekmektedir. Ayda otuz günden az çalışanlar, eksik günlerin primini kendileri karşılayabiliyorlar. Ev hizmetlerinde çalışma gün sayısı on ve daha fazla olanlar hakkında SSK`lı çalışanlara ilişkin hükümleri uygulanıyor. Bu bağlamda çalışana günlük 145,32 lira maaş ödenmesi gerekiyor. Ev hizmetlerinde ayda on günden azca vakit ile sigortalı çalıştıranlar "www.turkiye.gov.tr" uygulaması vasıtasıyla da başvuruda bulunabilir. Çalışanların rahat tescil edilebilmesi, tahsilatın daha rahat yapılabilmesi için cep telefonu kısa bildiri servisi aracılığı ile de muamele yapılabilir. Ayda on günden azca çalışanların ayın değişik emek harcama günleri için ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini "5510" kısa bildiri servisine her bir gün için ayrı SMS gönderilmesi lazım. Kullanılacak cep telefonu hattının mobil ödemeye aleni olması gerekmektedir.

Sosyal Sigorta Sistemine Güncelleme

On günden azca çalışanların takip eden aylarda devamı niteliğinde formun " çalışma sürekli mi" kısmını işaretlemesi ehil olacaktır. SMS ile başvuranların her bir emek harcama (gün ve kişi) için ek olarak muamele yapması gerekiyor. Gönüllü sigortalılar, işsizler, SGK'dan aylık veya gelir elde edenler bu çerçevede çalışabilir. Emeklilerin aylıklarında kesinti yapılmayacak, uzun vadeli sağlık sigortası veya genel sağlık sigortası için katkı payı alınmayacaktır. On günden az süredir evde bakım sigortası kapsamında olan çalışanlar, otuz güne kadar eksik prim günlerini cepten ödeyerek telafi edebilecek. Başka bir işverenin yanında on günden az çalışan kişiler, otuz günün tamamı için kendi primlerini ödeyebilirler. Ödenecek sigorta primi ise temmuz ayından itibaren günlük 145,32 TL, aylık ise 4360 TL olacak. Eksik primlerinizi kendiniz ödeyebilmeniz için, sosyal sigorta kurumuna hafif işiniz kapsamında temizlikçi olarak çalıştığınıza dair belge sunmanız gerekmektedir. Ev hizmetlerinde on günden az çalışan kişilere iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primleri ödenir. Bu, çalışanların iş kazası durumunda korunması ve sigortasız işçi çalıştırma suçlamalarına karşı korunması anlamına gelir. Sigortasız çalıştığınızın tespit edilmesi halinde dört asgari ücret (53.656 TL) tutarında idari para cezasına çarptırılacaksınız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev hanımlarına emekliliği kolaylaştıracak yasal düzenlemeye ait çalışmaları sürdürmekte. Bu sene Meclis`e sunulması tahmin ediliyor. Güncel asgari ücretle birlikte devlet, 4.292 lira olan gönüllü sigorta bedelinin üçte biri olan 1.430 lirayı ödemek zorunda kalacak. Emekli olmak isteyen ev kadını 4.292 TL yerine 2.862 TL prim ödeyecek. Dolayısıyla sağlanan senelik destek miktarı 17.160 TL oluyor.