IEA Raporu: Küresel Gaz Talebinde Artış
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayımladığı yeni rapora göre, 2024 yılı itibarıyla küresel gaz talebi %2,8 artış göstererek 115 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Bu artışın başlıca nedeni, hızla büyüyen Asya piyasalarındaki yüksek talep olarak öne çıkıyor.
Piyasalardaki Durum ve Gelecek Öngörüleri
Raporda, özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimindeki sınırlı büyüme ve aşırı hava olaylarının, 2025 yılına kadar gaz piyasasını sıkı tutacağı öngörülüyor. Rapor, 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası arz şoklarının ardından piyasanın kademeli olarak dengelenmeye başladığını, ancak küresel gaz dengesinin hâlâ kırılgan kaldığını vurguluyor.
2024 yılında gaz talebindeki artış, 2010-2020 yılları arasındaki %2'lik ortalama büyüme oranının üzerinde bir performans sergiliyor. Ancak, LNG üretiminin ortalamanın altında kalması piyasadaki arz sıkışıklığını artırıyor. Ayrıca, raporda ABD ve Katar’ın yeni LNG ihracat kapasitelerinin devreye girmesinin de 2025'te piyasa üzerinde etkili olacağı belirtiliyor.
Rus Gazı ve Avrupa'nın Enerji Güvenliği
Raporda, 1 Ocak 2024'te Rus gazının Ukrayna üzerinden sevkının durdurulmasının, Avrupa Birliği (AB) için acil bir arz güvenliği riski oluşturmakla birlikte Avrupa'nın LNG ithalat ihtiyaçlarını artırabileceği ifade ediliyor. Bu durumun 2025'te küresel piyasa dengelerini sıkılaştırabileceği de vurgulanıyor.
Moldova’nın AB'ye kıyasla daha savunmasız bir durumda olduğu belirtilirken, ülkenin enerji arz güvenliğini kış aylarında sağlamak için bölgesel ve uluslararası ortaklarla koordinasyon içinde olması gerektiği uyarısı yapıldı.
Talep ve Jeopolitik Riskler
Küresel gaz talebindeki büyümenin %2'nin altına düşmesi beklenirken, 2024'te bu büyümenin büyük ölçüde Asya piyasalarındaki taleple desteklenmesi öngörülüyor. IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, mevcut jeopolitik belirsizliklerin riskleri artırdığını ifade ederek, "Son enerji krizinin başlangıcından beri, gaz arz güvenliği konusunda uluslararası iş birliği genişlese de, sorumlu üretici ve tüketicilerin daha fazla çaba göstermesi gerekiyor" dedi. Sadamori, güvenli ve emniyetli küresel gaz arzının sağlanması için kolektif çabaların artırılması gerektiğini de vurguladı.