İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Temmuz 2023'te 50,8'e Yükseldi

Temmuz ayında İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi 50,8 olarak ölçüldü. İhracat koşullarında devam eden iyileşmeye rağmen bazı pazarlar daralma gösteriyor.

Yayın Tarihi: 08.08.2024 10:42
Güncelleme Tarihi: 08.08.2024 10:42

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Temmuz 2023'te 50,8'e Yükseldi

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Temmuz'da 50,8

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan veriler, Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Temmuz ayında 50,8 seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bu endeks, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını yansıtıyor.

İhracat İkliminin Durumu

50'nin üzerinde bir endeks değeri, ihracat ikliminde bir iyileşmeyi ifade ederken, 50'nin altındaki değerler ise bozulmayı işaret ediyor. Temmuz ayındaki ölçüm, ihracat ikliminin üst üste 7. kez güçlendiğini gösteriyor. Ancak Haziran ayındaki 51,6 seviyesinin ardından gerileme kaydetmesi dikkat çekti.

Pazar Analizi

Birleşik Krallık, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde üretim artışları gözlemlenirken, bu ülkelerdeki talep koşulları olumlu bir seyir izliyor. Özellikle ABD, talep iyileşmesine katkıda bulunan önemli bir pazar olmaya devam ediyor.

Avro Bölgesi'nde Düşüşler

Avro Bölgesi'nde ise olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor. Almanya'da iktisadi faaliyet üst üste ikinci ay gerileyerek dikkat çekiyor. Fransa, İtalya ve Hollanda’da da üretim düşüşü yaşanırken, İspanya'da ekonomik aktivitede gözle görülür bir artış belirtiliyor.

Harker Açıklamalarda Bulundu

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, konuya dair yaptığı açıklamada, "Temmuz ayında ihracat ikliminin genel olarak iyileşmesini sürdürmesine rağmen, Türk imalatçılarının bazı önemli pazarlarında yaşanan trend ayrışmalarını göz önünde bulundurmalarını öneririz. Firmalar güçlü talep koşulları nedeniyle ABD, Birleşik Krallık ve BAE pazarlarına odaklanabilirler" dedi.

Sonuç

Özetle, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi, ihracat koşullarında bir iyileşme olduğunu gösterse de, pazarlar arasındaki farklılıklar ve bazı bölgelerdeki daralmalar, Türk firmalarının stratejilerini etkilemeye devam ediyor.