DOLAR
34,71 -0,03%
EURO
36,57 0,54%
ALTIN
2.947,73 0,47%
BITCOIN
3.304.049,28 1,92%

Kasım Ayında İSO Türkiye İmalat PMI 48,3'e Yükseldi

İSO Türkiye İmalat PMI, Kasım 2024'te 48,3'e yükselerek sektörde kayda değer bir iyileşme gösterdi.

Yayın Tarihi: 02.12.2024 11:00
Güncelleme Tarihi: 02.12.2024 11:00

Kasım Ayında İSO Türkiye İmalat PMI 48,3'e Yükseldi

İSO Türkiye İmalat PMI Kasım 2024 Dönemi Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, Kasım 2024 döneminde 48,3 seviyesine yükseldi.

Kasım PMI verileri, Ekim ayında kaydedilen 45,8 seviyesinden 48,3’e çıkarak, üst üste sekizinci ay eşik değer 50,0’nin altında kalsa da, faaliyet koşullarındaki bozulmanın Mayıs ayından bu yana en hafif düzeyde yaşandığını gösteriyor. Manşet endeksin bu artışı, talepteki sınırlı toparlanma belirtilerinden kaynaklandı.

Üretim ve İstihdamda Gelişmeler

Firmaların yeni sipariş almakta yaşadığı zorluklar devam ederken, hem toplam yeni siparişler hem de yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlama Ekim ayına kıyasla daha ılımlı bir seyir izledi. Üretimdeki daralma ise Kasım ayında belirgin şekilde yavaşlayarak, Nisan'dan bu yana en düşük oranda gerçekleşti.

İstihdam, 9 aylık daralmanın ardından yeniden artışa geçerken, çalışan sayılarındaki yükseliş sınırlı olmasına rağmen Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek hızda ölçüldü.

Girdi Maliyetleri ve Enflasyon

İmalat sektörü, enflasyonist baskıların azalmasından da bir miktar destek buldu. Girdi maliyetleri enflasyonu, üst üste dördüncü ay azalarak son 2 yılın en düşük seviyesine düştü. Anket katılımcıları, girdi fiyatlarındaki artışın ham madde maliyetlerindeki yükseliş ve lira kurundaki zayıflıkla bağlantılı olduğunu belirtti.

Ayrıca, firmaların nihai ürün fiyatlarındaki artış da yaklaşık son beş yılın en düşük oranında gerçekleşti.

Talep Tarafında İyileşme Sinyalleri

Rapor, çeşitli sektörlerde zorlu faaliyet koşullarının sürmesine rağmen, talep tarafında bazı iyileşme sinyalleri verdi. Enflasyonist baskıların azalması sayesinde sektörlerin tamamında girdi maliyetlerindeki artış ivme kaybetti. Ekimde olduğu gibi Kasım ayında da yeni siparişler takip edilen 10 sektörden 9’unda azalma gösterdi, ancak gıda ürünleri sektörü, yeni iş hacminde güçlü bir yükselişle marttan bu yana en hızlı iyileşmeyi sağladı.

Ayrıca, yeni ihracat siparişlerindeki düşüşler genel olarak ivme kaybetti. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü ise 7 aylık bir yavaşlama eğiliminin ardından yurt dışından yeni siparişler almayı başardı.

Andrew Harker'dan Değerlendirme

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Kasım ayında Türk imalat sektöründeki PMI verilerinde kayda değer iyileşme belirtileri olduğunu belirtirken, “Üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama, Ekim ayına kıyasla çok daha sınırlı gerçekleşti”

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.