DOLAR
34,26 -0,05%
EURO
37,61 0,04%
ALTIN
2.925,19 -0,19%
BITCOIN
2.161.734,97 -0,83%

Küresel Piyasalar Yoğun Veri Haftasına Temkinli Başladı

Küresel piyasalar, yoğun veri akışının olduğu haftaya dikkatli bir başlangıç yaptı. İstihdam raporları ve enflasyon endeksi izleniyor.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 09:03
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 09:03

Küresel Piyasalar Yoğun Veri Haftasına Temkinli Başladı

Küresel Piyasalar Temkinli Başlangıç Yaptı

Küresel piyasalarda, özellikle ABD'de yayınlanacak istihdam raporu gibi kritik makroekonomik verilerin yanı sıra yoğun bir veri haftasına temkinli bir başlangıç yapıldı. Ekonomik belirsizlikler ve Orta Doğu'daki çatışmalar, yatırımcıların endişelerini artırsa da, son dönemdeki makroekonomik veriler mevcut korkuları sınırlamış durumda.

İstihdam Verileri Belirleyici Olacak

Analistler, gelecek hafta açıklanacak istihdam odaklı verilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki politikaları üzerinde belirleyici bir rol oynayacağını belirtiyor. Bu verilerin ABD ekonomisinin genel durumu hakkında daha fazla bilgi sağlayacağı öngörülüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşması da yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Enflasyon Oranları Beklentilerin Altında Kaldı

Cuma günü açıklanan veriler, kişisel tüketim harcamalarının ağustosta aylık %0,2'lik bir artış kaydettiğini gösterdi. Bu artış oranı, piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Bunun yanı sıra, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de, aylık %0,1 ve yıllık %2,7 artış gösterdi. Analistler, beklenenden düşük gelen bu enflasyon verilerinin, Fed'in iş gücü piyasasını desteklemek ve faiz oranlarını düşürmek konusunda yeni adımlar atabileceği yönünde beklentileri artırdığını ifade ediyor.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Karışık Seyir

Avrupa borsalarında ise önceki gün alış ağırlıklı bir seyir gözlendi. Almanya’da açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) takip ediliyor. Diğer yandan, Asya borsalarında karışık bir grafik çizen piyasalarda, Çin'in son ekonomik teşviklerinin olumlu etkisi devam ederken, Japonya'daki belirsizlikler satış baskısına neden oldu.

Borsa İstanbul'da Satış Baskısı

Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi, gün içindeki işlemler sonucunda %0,53 azalışla 9,777.46 puandan kapanış yaptı. Dolarda ise, Cuma günü %0,1 artışla 34,1694 seviyesinden kapanırken, bugünkü işlemlerde 34,1750 seviyelerinde işlem görmekte.

Bugün Takip Edilecek Veriler

Yatırımcılar, bugün Türkiye'de Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) ve aylık para ile banka istatistikleri, bunun yanı sıra yurt dışında Almanya'da enflasyon ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi endeksinin açıklanmasını bekliyor.