DOLAR
34,06 -0,18%
EURO
38,02 0,09%
ALTIN
2.835,93 -0,32%
BITCOIN
2.139.039,33 0,45%

Küresel Piyasalarda ABD İstihdam Verisi Beklentisi

ABD'nin istihdam raporu küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olurken, yatırımcıların odak noktası oldu.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 08:58
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 08:58

Küresel Piyasalarda ABD İstihdam Verisi Beklentisi

Küresel Piyasalarda Negatif Seyir

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan veriler nedeniyle oluşan endişeler, ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert bir şekilde yavaşlayabileceği yönünde spekülasyonlara sebep oldu. Bugün ise yatırımcıların odak noktası, ABD'nin tarım dışı istihdam raporundaki veriler.

Piyasa Belirsizlikleri ve İstihdam Verileri

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından alınacak faiz indirimi kararlarının boyutuna dair belirsizlikler devam ederken, bugün açıklanacak verilerin piyasalarda oynaklık yaratması bekleniyor. Ülkede enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine dair umutlar artarken, resesyon korkuları aktörlerin fiyatlamalarını zorlaştıran faktörler arasında.

Dün açıklanan istihdam verileri, ADP Araştırma Enstitüsü ile Stanford Digital Economy Lab işbirliğiyle hazırlanan raporda ağustos ayında özel sektör istihdamının, 99 bin kişi ile Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede arttığını gösterdi.

İşsizlik Başvuruları ve PMI Verileri

Ayrıca, 31 Ağustos ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 227 bine inerken, piyasaların beklentilerinin altında gerçekleşti. Hizmet sektörü Piyasa Yöneticileri Endeksi (PMI) ise 55,7 seviyesine yükseldi, bu da büyümeye işaret ediyor.

Ekonomik Yorumlar ve Gelecek Beklentileri

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, işgücü piyasasının sağlıklı olduğunu belirtirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, istihdam raporunun faiz indirimleri üzerinde etkili olabileceğini ifade etti. Faiz indirimine dair beklentiler, para piyasalarında şekillenmeye devam ederken, Tesla gibi şirketlerin hisselerinde artış gözlemleniyor.

Diğer Piyasa Gelişmeleri

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,73'te kapanırken, dolar endeksi 101 seviyelerinde işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, OPEC+ üyelerinin üretimi artırma planlarını ertelemesi nedeniyle dalgalanmalar yaşıyor. Avrupa borsalarında ise satıcılı bir seyrin devam ettiği belirtiliyor.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, yatırımcılar dikkatlerini Fitch Ratings'in Türkiye için yapacağı değerlendirme raporuna çevirmiş durumda. Bugün belirli veriler takip edilecek, bunlar arasında Almanya'nın sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi gibi kritik göstergeler yer alıyor.