DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.156.665,91 -0,68%

Küresel Piyasalarda Durgunluk Korkuları Devam Ediyor

Küresel piyasalarda resesyon korkuları artarken, ABD ve Avrupa'daki ekonomik veriler yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 09:21
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 09:21

Küresel Piyasalarda Durgunluk Korkuları Devam Ediyor

Küresel Piyasalardaki Olumsuz Seyir

Küresel piyasalarda, ABD'den gelen makroekonomik verilerin resesyon endişelerini artırmasıyla birlikte düşüş eğilimi sürüyor. Bugün, ADP özel sektör istihdam verileri dahil olmak üzere yoğun bir veri takvimi yatırımcıların dikkatini çekiyor.

ABD Ekonomisindeki Soğuma Endişeleri

ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı soğuyabileceğine dair endişeler risk iştahını azaltırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu aydan itibaren para politikasında gevşekliğe gideceği beklentileri artıyor. Analistler, ADP özel sektör istihdam verilerinin bankanın gelecekteki adımları hakkında ipuçları verebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Ekonomi Verileri Ne Söylüyor?

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de açık iş sayısı Temmuz ayında 7 milyon 673 bine düştü ve bu, Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeyi temsil ediyor. Fabrika siparişleri ise %5 gibi bir artış gösterdi.

Fed'in Ekonomik Raporu

Ayrıca, Fed'in "Bej Kitap" raporunda ekonomik faaliyetin son haftalarda yavaşladığına dikkat çekildi. Öne çıkan detaylar arasında, ekonomik faaliyetlerin sadece üç bölgede hafif bir artış gösterdiği belirtildi.

Fed Yetkililerinin Açıklamaları

Fed yetkilileri arasındaki en dikkat çeken açıklama Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’ten geldi. Bostic, iş gücü piyasa verilerinin zayıfladığını ancak bunun endişe verici olmadığına dair güveninin arttığını dile getirdi. Ayrıca, enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediğini ve kısıtlayıcı politikalara uzun süredir devam edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Tahvil Faizleri ve Hisse Senedi Piyasaları

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,76’ya düşerken, dolar endeksi 101,3 seviyesini gördü. Hisse senedi piyasalarında teknoloji hisselerinin olağan bir toparlanma gösterdiği gözlemlendi.

Öne Çıkan Kurumsal Gelişmeler

Kurumsal alanda, US Steel’ın hisseleri, Beyaz Saray'ın şirketin Nippon Steel tarafından satın alınmasını engellemeye hazırlandığı iddiaları sonrası %17'den fazla değer kaybetti. Bunun yanı sıra, Demokrat başkan adayı Kamala Harris, küçük işletmelere yönelik vergi indirimlerini artırmayı planladığını duyurdu.

Piyasa Gelişmeleri ve Beklentiler

Bugün gözler, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklayacağı Orta Vadeli Programda. Dolar/TL, 33,9853’ten kapanırken bugünkü açılışta 34,0280 seviyesine yükseldi. Analistler, BIST 100 endeksinin destek ve direnç seviyelerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler

  • 12.00: Avro Bölgesi, Temmuz ayı perakende satışlar
  • 14.30: Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 15.15: ABD, Ağustos ayı ADP özel sektör istihdamı
  • 15.30: ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • 16.45: ABD, Ağustos ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 17.00: ABD, Ağustos ayı ISM hizmet sektörü PMI