DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.152.470,53 0%

Küresel Piyasalarda Satış Baskısı Derinleşiyor

ABD verileri resesyon kaygılarını artırdı, borsalarda negatif seyir devam ediyor.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 09:10
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 09:10

Küresel Piyasalarda Satış Baskısı Derinleşiyor

Küresel Piyasalarda Negatif Seyir

Küresel piyasalarda son günlerde yaşanan satış baskısı, ABD ekonomisinden gelen makroekonomik verilerin resesyon endişelerini yeniden tetiklemesiyle derinleşiyor. Yatırımcılar, Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporuna odaklanmaya devam ediyor.

ABD Ekonomisi Dikkatleri Üzerine Çekiyor

ABD Merkez Bankası (Fed)’nin sıkı para politikasını gevşeteceğine dair beklentilere rağmen, ekonominin beklenenden daha hızlı soğuyacağına yönelik endişeler artmış durumda. Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM)’nin açıkladığı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos ayında 47,2’ye yükselmesine rağmen piyasa beklentilerinin altında kaldı. Aynı şekilde, S&P Global verisi de önceki rakamlara göre düşük kaldı.

Hazine Tahvilleri ve Faiz Indirim Beklentileri

ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi, PMI verilerinin ardından %4,83'ün altına gerilerken, Fed'in bu ay 50 baz puan faiz indirimi yapma ihtimali %43 olarak fiyatlanmaya başlandı. Analistler, Cuma günü açıklanacak istihdam raporunun bu beklentileri etkilemesini bekliyor.

Teknoloji Hisselerinde Düşüş

Çin’de artan resesyon kaygılarıyla birlikte dünya genelinde teknoloji hisselerine yönelik bir satış dalgası gözlemlendi. Nvidia, Broadcom, Qualcomm ve Micron gibi firmaların hisselerinde önemli kayıplar yaşandı. Özellikle Nvidia, değerinin %9,5’ini kaybederken, toplamda 279 milyar doların üzerinde bir kayıp yaşadı.

Petrol ve Dolar Endeksi

Dün, dolar endeksi 101,6 seviyelerinde dalgalandı, altının ons fiyatı ise 2.495 dolardan işlem gördü. Brent petrol varil fiyatı, resesyon kaygıları ile %4,7’lik bir düşüş yaşadı.

Avrupa ve Asya Piyasaları Olumsuz Etkilendi

Avrupa borsaları, benzer şekilde negatif bir seyir izledi. Almanya'da DAX 40 endeksi %0,97, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,93 düşüş gösterdi. Asya piyasalarında da, Japonya, Güney Kore ve Çin borsalarında düşüşler kaydedildi.

Borsa İstanbul'daki Gelişmeler

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,87 azalışla 10.021,80 puandan kapandı. Bugün açıklanacak ekonomik verilerin yatırımcılar üzerindeki etkisi merakla bekleniyor.

Önemli Ekonomik Veriler

Bugün, Almanya, Avro Bölgesi ve İngiltere’den gelen PMI verileri yanı sıra ABD'de dış ticaret dengesi gibi önemli ekonomik verilerin takip edileceği belirtildi.