Küresel Piyasalarda Veri Beklentisi ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar, ABD iş gücü raporu ve diğer makroekonomik verilerle yeni haftaya başladı. Dikkat çeken ekonomik göstergeler var.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 09:07
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 09:07

Küresel Piyasalarda Veri Beklentisi ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel Piyasalar Temkinli Başlangıç Yapıyor

Küresel piyasalarda, özellikle ABD'de açıklanacak iş gücü raporu ve diğer önemli makroekonomik verilerin etkisiyle, yeni haftaya temkinli bir başlangıç yapıldı.

ABD Merkez Bankası'nın Para Politikası

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), sıkı para politikasını yavaş yavaş gevşetme sürecine girdiği fiyatlamada, yıl sonuna kadar atılacak adımların ne denli büyük olacağı belirsizliğini koruyor. Analistler, bu hafta verilere dayanarak Fed'in gelecekteki adımlarını belirlemekte önemli sinyaller elde etme umudunu taşıyorlar.

Önemli Ekonomik Göstergeler

Cuma günü açıklanan verilere göre, Fed’in enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat indeksi temmuzda aylık %0,2, yıllık ise %2,6 artış gösterdi. Ayrıca, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, ağustosta 67,9 seviyesine yükseldi. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ise %2,9'dan %2,8'e gerileyerek Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Kurumsal Gelişmeler ve Hisse Piyasası

Banka hisseleri, Goldman Sachs’ın iş gücünün %3 ila 4'ünü işten çıkarmayı planladığına dair haberlerin ardından hafif bir yükseliş yaşadı. Ayrıca, Intel yöneticilerinin yatırım bankacıları ile stratejik seçenekler üzerinde çalıştığı ve bu durum Intel hisselerine %9,5 değer kazandırdı.

Piyasalarda Gözler Avrupa ve Asya'ya Çevrildi

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir gözlemlenirken, yatırımcılar imalat sanayi PMI verilerini beklemeye başladı.

Avro Bölgesi Gelişmeleri

Avro Bölgesi'nde temmuz ayında işsizlik oranı %6,4'e geriledi ve enflasyon, yıllık bazda %2,2 ile son üç yılın en düşük seviyesine indi. Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önümüzdeki süreçte iki faiz indirimi daha yapacağına inanıyor.

Asya Piyasalarında Dalgalanma

Asya borsalarında, Japonya'da imalat sanayi PMI verisi 49,8'ken, Çin’de Caixin imalat sanayi PMI ağustos ayında beklenenden yüksek değerlere ulaştı. Bununla birlikte, Hong Kong'daki piyasada mülk sektöründe satış baskısı artış gösterdi.

Türkiye ve Sektörel Beklentiler

Yerel piyasalarda, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi %0,78 yükselerek 9.833,22 puandan kapandı. Ekonomistlerin ağustos enflasyon verisi için %2,64 artış tahminleri bulunuyor. Ayrıca, 2. çeyrek büyüme verisinin %3 artması bekleniyor.

Piyasa Takvimi

Bugün takip edilecek veriler arasında Türkiye'deki 2. çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ve ağustos ayı imalat sanayi PMI verileri öne çıkıyor.