DOLAR
35,36 -0,01%
EURO
36,47 -0,01%
ALTIN
2.999,46 -0,14%
BITCOIN
3.470.868,43 0,21%

Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Destekleme Modeli Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üretim planlaması ve yeni destekleme modeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 14:19
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 14:19

Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Destekleme Modeli Açıklandı

Tarımda Yeni Dönem

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımsal üretim stratejilerine dair önemli bilgiler paylaştı. Yumaklı, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirilen bitkisel üretim planlamasıyla, tarımsal üretiminde belirli havzalarda ve koşullarda üretimin teşvik edileceğini vurguladı.

Tarımda Mevcut Riskler

Yumaklı, iklim değişikliği, doğal afetler, ve gıda milliyetçiliği gibi sorunların tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, ofislerinin bu risklere sürdürülebilir bir şekilde yanıt vermeyi hedeflediğinin altını çizdi.

Su Yönetimi ve Üretim Planlaması

Yumaklı, ülkenin su stresi altında olduğunu belirterek, suyun stratejik önemde bir kaynak olduğuna dikkat çekti. "Bizim için su, tarımsal üretim planlamasının en önemli girdisi olacak," diyen Yumaklı, gelecekte su yönetiminin daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Destekleme Modelinde Yenilikler

Bakan Yumaklı, tarımsal desteklerin sadeleştirildiğini belirtti. Geçmişte verilen desteklerin, 165 kalemden 3 ana başlığa indirildiğini ifade etti. Yeni modelde, desteklerin daha önceden üretim döneminden açıklanacağını, böylece çiftçilerin öngörülerinin artacağını açıkladı.

Stratejik Ürünler ve Hedefler

Tarımda belirlenen 13 stratejik ürünle birlikte, üretim planlamasında hedeflenen tonaj artışları açıklandı. Hububatta yüzde 13, baklagillerde yüzde 17, yağlı tohumlarda ise yüzde 22 oranında artış hedefleniyor. Yumaklı, böylece gıda arz güvenliğinin sağlanacağını vurguladı.

Üretimle İlgili Öneriler ve Eylemler

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yumaklı, üretim planlaması ile ilgili olarak, "Dönem sonunda sistemin daha işlevsel hale gelmesi durumunda stratejik ürünlerin kapsamını genişleteceğiz," dedi. Ayrıca, tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümünün, halkı sokağa davet etmekle değil, çözüm önerileriyle sağlanacağına dikkat çekti.

Fahiş Fiyatlar ve Üretim Yönetimi

Yumaklı, ticaretin gidişatını etkileyen fahiş fiyatlar hakkında da görüş bildirdi. Üreticilerin haklarının korunması gerektiğini söyledikten sonra, söz konusu fahiş fiyatların yasal düzenlemelerle kontrol altına alınması için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Toplantı boyunca Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal üretime ve desteklemelere dair kapsamlı bir yaklaşım benimsediğini ortaya koydu. Yeni modelle birlikte çiftçilerin geleceğe daha güvenle bakabilmesi mümkün kılınacak.