DOLAR
34,14 0,21%
EURO
37,77 0,22%
ALTIN
2.920,66 0,15%
BITCOIN
2.069.642,4 0,52%

TCMB Başkanı Karahan'ın TBMM Sunumu: Türk Lirasına Güven Artıyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Türk lirasına duyulan güvenin arttığını, mevduat oranının yüzde 54'e çıktığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 16:26
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 16:26

TCMB Başkanı Karahan'ın TBMM Sunumu: Türk Lirasına Güven Artıyor

TCMB Başkanı Karahan, Mevduat Gelişmelerini Değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gerçekleştirdiği sunumda, Türk lirası mevduatının payının %54'e yükseldiğini ve Türk lirasına duyulan güvenin yeniden inşa edildiğini vurguladı.

Ekonomide Beklentiler ve Büyüme

Karahan, sıkı parasal duruşun sürdürülmesiyle birlikte enflasyon ana eğiliminde gerilemenin 2025'te de devam ettiğini belirtti. 2025’te Türkiye'nin dış talep görünümünde daha belirgin bir toparlanma bekliyoruz, dedi.

İç ve Dış Ticaret Dengesindeki Gelişmeler

Yurt içi talep büyümesinin düşmesine rağmen, net ihracatın büyümeye sağladığı pozitif katkının devam ettiğini kaydetti. Karahan, cari açık oranının %1,5 civarına gerileyeceğini tahmin etti.

Enflasyon Beklentileri ve Kira Artışları

Karahan, Eylül itibarıyla yıllık enflasyonun %49,4 seviyesine gerilediğini ifade etti. Kiraların yıllık %117 ile hizmet enflasyonundan yüksek seyrettiğini belirten Karahan, gelecek aylarda kira enflasyonunun zayıflayabileceğini öngördü.

Parasal Politikalar ve Makro İhtiyati Önlemler

Karahan, makro ihtiyati politikaların enflasyonu kontrol altında tutmak için uygulandığını aktardı. TCMB'nin sıkı para politikası ile Türk lirası mevduatın payının artmaya devam edeceği öngörülüyor.

Sonuç de Değerlendirmeler

Karahan, Türkiye ekonomisinin sıkı para politikası ve dezenflasyon süreci ile istikrarlı bir büyüme yolunda ilerleyeceğini ifade etti. Sıkı para politikalarının enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin devam edeceğini vurguladı.