DOLAR
34,22 -0,04%
EURO
37,92 -0,01%
ALTIN
2.916,38 0,35%
BITCOIN
2.090.358,27 -0,41%

TÜİK'ten İlk Kez Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri

TÜİK, 4 Ekim'de mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE göstergelerini ilk kez paylaşacak.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 11:56
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 11:56

TÜİK'ten İlk Kez Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri

TÜİK'ten Önemli Duyuru

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Ekim tarihinden itibaren mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) göstergelerini ilk kez kamuoyuna açıklayacağını bildirdi.

Uygulamaya Geçiş Tarihi

Yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE göstergeleri, Tüketici Fiyat Endeksi Haber Bülteni'nde yer alacak ve her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra saat 16.00'da TÜİK web sitesinde erişime sunulacak.

Metodolojik Doküman

Duyuruda ayrıca, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE göstergeleri için hazırlanan metodolojik dokümanın, yayımlanan verilerle eş zamanlı olarak kullanıcılara sunulacağı belirtildi.

Yeni Tablo ve Detaylar

TÜİK, kullanıcı talepleri doğrultusunda cari aya ilişkin Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP) düzeyinde tüm temel başlıklar için aylık ve yıllık değişim oranlarını içeren yeni bir tablo yayımlamaya karar verdi. Bu tablo, mevcut olan iki tabloda kalan verileri güncelleyerek daha detaylı bir görünüm sunacak.

Bu yeni düzenleme ile, aylık bazda en yüksek artış ve en düşük değişim oranları gibi verilere daha erişilebilir bir şekilde ulaşılacak. Böylece kamuoyuna daha kapsamlı bilgiler sağlanması hedefleniyor.