DOLAR
34,64 -0,23%
EURO
36,37 -0,13%
ALTIN
2.929,63 -0,38%
BITCOIN
3.269.316,42 0,31%

Türkiye İmalat PMI Ağustosta 47,8 Seviyesine Yükseldi

İSO tarafından açıklanan PMI verilerine göre, Türkiye'nin imalat sektörü ağustosta 47,8 ile zayıf seyirini sürdürdü.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 10:26
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 10:26

Türkiye İmalat PMI Ağustosta 47,8 Seviyesine Yükseldi

İSO Türkiye İmalat PMI Ağustos 2024 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos 2024 dönemi için 47,8 seviyesine ulaştı. Bu veri, Temmuz ayında kaydedilen 47,2'den bir yükseliş göstermesine rağmen, sektörün genel performansında zayıflamanın devam ettiğini ortaya koyuyor.

Yeni Siparişlerde Yavaşlama Süreci

Dış talep koşullarında olumlu bir gelişme gözlemlense de, yeni siparişlerin 14 aydır süren yavaşlaması, sektörde belirgin bir şekilde hissedildi. Ağustosta yeni ihracat siparişlerinin, Haziran 2023'ten bu yana ilk kez artış göstermesi, dışarıdan gelen taleplerdeki iyileşmeye işaret ediyor.

Üretim ve İstihdamda Azalma

Firmalar, genel talep koşullarının duraklaması nedeniyle üretim, istihdam ve satın alma süreçlerinde devam eden azalmaları sürdürdü. Üretim alanında geçen Kasım'dan bu yana en büyük daralma kaydedilirken, fiyat baskıları da bu durumu olumsuz yönde etkiledi.

Girdi Maliyetlerinde Artış

Girdi maliyetleri, Temmuz ayı ile kıyaslandığında ılımlı bir hızda artmaya devam etti. Türk lirasındaki değer kaybı, maliyetlerin artmasının en önemli etkenleri arasında yer aldı. Anket katılımcıları, ham madde ve lojistik maliyetlerindeki artışı da bildirdi.

Tedarik Zincirlerinde Durum

Ağustos ayında takip edilen on sektörde de üretim daralması yaşandı. Ancak, bazı sektörlerde tedarik süresinin kısaldığı gözlemlendi. Bununla birlikte, belirli sektörlerde fiyat artışları sürmesine rağmen, girdi talebindeki düşüş tedarik zincirleri üzerindeki baskının hafiflemesine katkı sağladı.

İstihdam Üzerindeki Etkiler

İstihdamda da bir azalma gözlemlenirken, 10 sektörden 8'inde iş gücü azalmasına gidildi. En belirgin düşüş ise, giyim ve deri ürünleri sektörlerinde yaşandı. Satış fiyatları ise izlenen tüm sektörlerde yükselişini sürdürdü.

Analist Görüşü

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün Ağustos ayında yeni siparişleri artırma konusunda zorlandığını ifade etti. Harker, ihracattaki iyileşmenin gelecek aylarda güçlenerek sektörün toparlanmasına katkıda bulunmasını umut ettiklerini vurguladı.