DOLAR
34,25 -0,35%
EURO
37,81 0,31%
ALTIN
2.928,61 -0,52%
BITCOIN
2.100.240,66 -0,96%

Türkiye'nin Enerji Dönüşümü: İki Kat Fayda, Alt Yapı Gereksinimi

Türkiye'de enerji dönüşümünün faydasının maliyetin iki katı olacağı ve sağlık ile istihdam üzerindeki olumlu etkiler öngörülüyor.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 11:48
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 11:48

Türkiye'nin Enerji Dönüşümü: İki Kat Fayda, Alt Yapı Gereksinimi

Türkiye'nin Enerji Dönüşümdeki Olumlu Etkileri

Türkiye'de gerçekleştirilen enerji dönüşümünün toplam faydasının, dönüşüm sürecinin getireceği maliyetlerin yaklaşık iki katı olacağı tahmin ediliyor. Bu bulgular, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından yayımlanan 'Net Sıfır 2053: Türkiye'de Karbonsuz Enerjiye Geçişin Sosyoekonomik Etkileri' raporunda ortaya kondu.

Dönüşüm Planının Önemi

Raporda, potansiyel finansman ve iş gücü eksikliklerine yönelik zamanında uygulanacak politika ve tedbirlerin, dönüşüm sürecindeki olumsuz etkileri azaltabileceği ve gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesini hızlandırabileceği ifade ediliyor.

GSYİH ve İstihdam Üzerindeki Etkileri

Enerji dönüşümünün GSYİH ve istihdam üzerindeki etkisinin büyük ölçüde olumlu olacağı öngörülüyor. Rapor, güneş ve rüzgar enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payının 2055 yılı itibarıyla %92'ye çıkmasının beklendiğine dikkat çekiyor.

Finansal Yararlar ve Sağlık Etkileri

2020-2055 döneminde dönüşümün baz senaryoya kıyasla yıllık ortalama ek maliyetinin 26 milyar dolar, yıllık ek faydasının ise 51,4 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Bu faydaların %55'i, hava kirliliği ve karbon emisyonlarının azaltılmasının sosyal refah üzerindeki etkilerinden kaynaklanıyor.

İstihdamda Olumlu Gelişmeler

Rapora göre, enerji dönüşümünün istihdamda kayıplara yol açmayacağı, aksine %0,2 ila %6,2 arasında bir artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Ancak, fosil yakıtlara dayalı sektörlerdeki istihdam azalması nedeniyle adil dönüşüm politikalarının uygulanması büyük önem taşıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalat Bağımlılığı

Enerji dönüşümünün en önemli sonuçlarından biri olan ithalat bağımlılığının azalması, dış ticaret dengesi üzerinde olumlu etki sağlayacak. Bu süreçte stratejik ticaret ve sanayi politikalarıyla dengenin daha da iyileştirilmesi bekleniyor.