Taşıt Tanıma Birimi Siparişleri 1 Milyonu Geçti
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişleri hızla artıyor. Son itibarıyla verilen sipariş sayısı 1 milyonu aştı.
Geçiş Süreci Hızlanıyor
5 Ekim 2023'te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile mükelleflerin araçlarına TTB takılması zorunlu hale getirilmişti. Bu kapsamda Türkiye'de 8 milyon taşıtın 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırması gerekecek.
Öte yandan, mevcut 12 bin 667 istasyondan 4 binden fazlasının UTTS'ye dahil olabilmek için gerekli işlemleri yaptığı, 400'den fazla teknik servisin saha çalışmalarını sürdürdüğü ve 1400'den fazla TTB montaj noktasının mobil hizmet verme kapasitesine sahip olduğu öğrenildi.
Kurumsal İşletmeler Yoğun Taleple Gündemde
Son tarihe yaklaşılması nedeniyle, filo kiralama, taşımacılık firmaları, holdingler, finansal kuruluşlar ve perakende gibi büyük ölçekli kurumsal işletmelerden gelen TTB siparişlerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Mükelleflerin 2025 yılındaki ÜFE artışından etkilenmemek amacıyla da başvurularını hızlandırdığı belirtiliyor.
Vergi Kaybını Önlemek İçin Zorunlu Geçiş
Akaryakıt harcamalarının gider gösterilip gösterilmediğine bakılmaksızın, UTTS kapsamında bulunan mükelleflerin 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırması zorunludur. 1 Ocak 2025 itibarıyla UTTS'de düzenlenmeyen fişler, taşıt sahipleri için gider beyanında kullanılamayacak ve vergi indiriminden faydalanma imkanı kalmayacak.
Ayrıca, zamanında TTO kurulumlarını yapmayan akaryakıt istasyonları için çeşitli cezai müeyyideler uygulanacaktır.
Tax Loss Prevention Efforts
UTTS'ye kaydolmak ve TTB siparişi vermek için www.utts.gov.tr adresinden gerekli bilgilerin sisteme işlenmesi ve ödeme yapılması gerekiyor. Bu işlemlerin ardından, taşıt sahibine montaj kodu kısa mesaj ile iletilecektir. Taşıt sahipleri, kodla birlikte Yetkili Taşıt Montaj Servisleri aracılığıyla TTB montajını yaptırarak UTTS'ye geçiş sürecini tamamlayabilecekler.
UTTS uygulandığında, akaryakıt alımı sırasında TTB'de kayıtlı olan plaka bilgileri otomatik olarak ödeme cihazına aktarılacak. Bu sistem, usulsüz fiş düzenlenmelerini ve bunların gider gösterilmesini engelleyerek, milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçmeyi hedefliyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve usulsüz fatura uygulamalarından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) geçişler yoğun şekilde sürüyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve usulsüz fatura uygulamalarından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) geçişler yoğun şekilde sürüyor.