DOLAR
34,22 -0,05%
EURO
37,89 0,08%
ALTIN
2.915,89 0,37%
BITCOIN
2.080.828,62 0,05%

Asgari ücret zammı sızmaya başladı: Ocak ayı zammına eşitlenecek

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte çalışanlar, işverenler asgari ücret 2025 ne kadar olacak sorusunun yanıtını merakla takip ediyor.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 11:44
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 11:44

Asgari ücret zammı sızmaya başladı: Ocak ayı zammına eşitlenecek

Son zammını 2024 yılının başında alan ve yüzde 49,11 artış akabinde maaşı 17.002 TL’ye yükselen asgari ücretli neredeyse aradan geçen 1 sene akabinde zam konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte çalışanlar, işverenler asgari ücret 2025 ne kadar olacak sorusunun yanıtını merakla takip ediyor. 2024 yılında ikinci bir artışın yapılmadığı göz önüne alındığında, asgari ücretin belirlenmesi için yapılacak görüşmelerin önemi daha büyük önem arz ederken, yapılacak zammın enflasyonun üzerinde olması beklentileri de sunulmaya devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında toplanarak yeni ücreti belirlemek için çalışmalara başlayacak iken uzman ekonomistlerin asgari ücret konusundaki araştırmaları ve hesaplamaları da devam ediyor.  

Asgari ücret zammı sızmaya başladı: Ocak ayı zammına eşitlenecek

ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON DAMGASI 

Uzman isimler asgari ücret ile alakalı olarak gelişmeleri yakından takip ederken, bu yıl asgari ücrette ciddi bir enflasyon farkının beklenmediğini de belirtiyor. Uzman ekonomist Muhammet Bayram tarafından yapılan hesaplamalar kapsamında 6 aylık enflasyonun asgari ücreti pek etkilemeyeceği belirtilmiş bulunuyor. Temmuz ve ağustos aylarında kaydedilen enflasyon oranları sırasıyla %3.23 ve %2.47 olarak açıklanırken 2 Ekim’de açıklanacak olan Eylül ayı enflasyonu ile birlikte 3 aylık enflasyon farkının oluşacağı biliniyor. Bayram, eğer önümüzdeki dört ayda da aylık enflasyon ortalama %2.5 seviyelerinde kalırsa, son altı ayın toplam enflasyonunun %15 ila %17,5 arasında olabileceğini ifade etti.  

Asgari ücret zammı sızmaya başladı: Ocak ayı zammına eşitlenecek

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA YÜZDE 40 FORMÜLÜ 

Bayram, asgari ücret zammında enflasyon farkı değerlendirmesinin de eklenmesi gerekliliğini bildirirken, "Asgari ücret zamlarında daha önceki dönemlerin enflasyon farkları verilmişti. Bu dönemde bu fark verilmediği için, gelecek dönem enflasyonu dikkate alınarak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu da yüzde 40 civarında bir artış anlamına gelebilir" şeklinde konuştu. 

ASGARİ ÜCRETİN ENFLASYONA ETKİSİ NE OLACAK? 

Asgari ücretin artmasının işsizliği artıracağı yönündeki endişeler ile alakalı da değerlendirmesini sunan Bayram, asgari ücret artışının hiç bir dönemde işsizliği tetiklemediğini belirtti.  Yüksek faiz ortamına rağmen Türkiye'nin düşük işsizlik oranlarına sahip olduğunu belirten ekonomist, gelecek yıllarda da bu durumun devam edeceğini sözlerine ekledi.  

ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR OLACAK? 

Ekonomistlerin yaptığı tahminlere göre, asgari ücrete yüzde 40 civarında bir zam yapılması bekleniyor. Ancak kesin rakam, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı görüşmeler sonucunda belirlenecek.