DOLAR
34,2 -0,1%
EURO
37,96 0,42%
ALTIN
2.914,96 -0,68%
BITCOIN
2.183.710,68 -0,08%

Aylık ödemesi yüksek olan vatandaşa müjde! Kredi kartı olana 5 yıllık destek!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçtiğimiz hafta atılan adım, kredi kartı mağdurlarını yakından ilgilendiriyor.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 11:51
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 11:51

Aylık ödemesi yüksek olan vatandaşa müjde! Kredi kartı olana 5 yıllık destek!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçtiğimiz hafta atılan adım, kredi kartı mağdurlarını yakından ilgilendiriyor. Günümüz şartlarında artan enflasyon ile birlikte gider masrafları da artmaya devam ediyor. Cebe giren harcamalardan az olunca bu yüklü borç olarak geri dönüyor. Özellikle de acil ihtiyaçlar genel olarak kredi kartlarından karşılanırken, kredi kartlarına kallavi derecede borç birikebiliyor. Uzun süredir çalışmaları devam eden BDDK, konu ile alakalı olarak alınan kararda kredi kartı borçlarının yapılandırılacağından bahsetti. Yapılandırılan borçlar ise 60 ay vade imkanı ve düşük faiz imkanı ile sağlanacak.  

KREDİ KARTI YAPILANDIRMASINDAN KİMLER FAYDALANACAK 

Yeni yapılandırma uygulamasından yararlanmak için bazı şartlar mevcut. Kredi kartının asgari ödeme tutarını ödememiş olan ya da kredi borcunu en az 30 gün geciktiren tüketicilerin bu yapılandırma fırsatından faydalanabileceği ifade edilirken, yapılandırma başvuruları, 27 Eylül 2024 tarihi itibarıyla öncesindeki ödenmemiş dönemleri kapsayacağı belirtilmiş bulunuyor.  

Aylık ödemesi yüksek olan vatandaşa müjde! Kredi kartı olana 5 yıllık destek!

KREDİ KARTI YAPILANDIRMASI BAŞVURULARI NASIL OLACAK? 

Gerek kredi kartı gerekse de tüketici kredisi borçlarından mütevellit darda olan vatandaş, kredi kartı yapılandırması, kredi yapılandırması işlemlerinin nasıl başlatılacağını merak ediyor. Kredi kartı ve tüketici kredi borcu olanlar, başvurularını borcu olan bankaya yapacakları belirtilmiş bulunuyor. Yapılandırma tebliğinin yayımlanmasının ardından 1 yıl içerisinde, yani 27 Eylül 2025 tarihine kadar başvurular kabul edilecek iken borçlular kendi vade seçeneklerini belirleyerek 60 aya kadar yayılmış taksitlendirmeden kendi ödeme planını belirleyerek faydalanabilecek.  

Son yıllarda yaşam maliyetlerinin artması ve ekonomik anlamda belirsizliklerin devam etmesi gibi sebeplerle bir çok kişi kredi ya da kredi kartı kullanımına yönelmiş bulunuyor. Bu yönelim geri ödemesi imkansız borçları da beraberinde getiriyor. Hal bu iken bu kişiler ile alakalı uzun zamandır çalışmalarını sürdüren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aldığı karar ile daha düşük taksitle borçların yapılandırılması programını başlatmış bulunuyor.  

KREDİ KARTI VE KREDİ YAPILANDIRMASINDA DÜŞÜK FAİZ YÜKSEK VADE 

BDDK, yeni uygulama çerçevesinde uygulanacak en yüksek faiz oranını yüzde 3.11 olduğunu ifade ederken, müşteriye bağlı olarak bankaların daha düşük faiz verebilecekleri de belirtilmiş bulunuyor.  

YAPILANDIRMAYA TABİ OLAN KREDİ KARTI KAPATILACAK MI? 

Yapılan başvurular ile birlikte kredi kartı borcunu yapılandırmaya sokan vatandaş, kartın kapatılıp kapatılmayacağını da soruyor. Yapılandırma kapsamında, borçlarının yapılandırıldığı kredi kartları kapatılmayacağı ifade edlirken, borcun yüzde 50'si ödenene kadar kartın limiti artırılmama şartı bulunuyor.  

KREDİ KARTI YAPILANDIRMA ÖRNEK HESAPLAMA 

100 bin lira kredi kartı borcu olan bir tüketici, 60 ay vade ile yapılandırma yaptığında aylık 3.698,87 TL taksit ödeyecek ve toplamda 221.040 TL olarak geri ödemiş olacak. Bilindiği üzere bankaların normal kredi faizleri 5 civarında seyrederken, bu oran ve bu aylık ödeme vatandaşa derin bir nefes aldıracağa benziyor.