DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.155.302,22 -0,13%

Doları olan zenginliğini ilan edecek! O tarihi bekleyen 40 TL'yi görecek

Dolar yatırımcıları döviz alsak mı satsak mı şeklinde düşünürken Prof. Dr. Oğuz Oyan, bir açıklamasında merkez bankasının dolar fiyatlarını kontrol altında tutmak için arka kapıdan müdahale etmeye devam ettiğini söyledi. Oyan, 28 Mayıs seçimlerinden sonraki döneme baktığımızda doların ne zaman zirveye ulaşacağını öngördü.

Yayın Tarihi: 10.11.2023 23:28
Güncelleme Tarihi: 10.11.2023 23:28

Doları olan zenginliğini ilan edecek! O tarihi bekleyen 40 TL'yi görecek

Prof. Dr. Oğuz Oyan, döviz kurları ile ilgili, yaptığı açıklamasında 28 Mayıs seçimleri sonrası doların çok kısa sürede yüzde 30 değer kazandığını anımsatarak, bir tarih vererek benzer bir kur şokunun Türkiye'de de yeniden yaşanacağını söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı akıl dışı ekonomi politikaları ülkeyi derin enflasyon ve yoksulluk batağına sürüklemiş ancak AKP'nin para politikası aracı olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni kadroyla dönüşüme uğradı. 28 Mayıs'tan itibaren kabuğuna çekilmiş ve 180 derece farklı ekonomi politikaları uygulamaya başlamıştır. Kabineye atanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı olarak atanan Hafize Erkan, döviz kurlarına müdahale etmeyeceklerini her fırsatta dile getirdi ancak Prof. Dr. Oğuz Oyan, 'Yeni Ekonomi Ekibi'nin döviz kurunu baskı altına almak için arka kapı müdahalelerini sürdürdüğünü belirterek, milyonlarca yatırımcıyı Türkiye'de yaklaşan döviz krizi konusunda bilgilendirdi.

KISA SÜREDE YUKARI DOĞRU FIRLAYACAK

Ünlü profesör, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden önceki yaz aylarında AKP'nin seçim ekonomisine geçerek aylardır baskı altında tutulan döviz kurunu çok sert baskı altına aldığını, seçim sonrasında dolar kurunun düştüğünü anlattı. Oyan, konuşmasında doların 28 Mayıs'ta piyasaya sürüldüğünü ve sadece bir ayda değerinin %30 arttğını fiyatın da bir anda 6 lira arttığını söyledi.

Doları olan zenginliğini ilan edecek! O tarihi bekleyen 40 TL'yi görecek

"Bu tarihten önce dolar satın alanlar işleri tersine çevirecek."

Prof. Dr. Oğuz Oyan, son birkaç ayda dolar kurundaki değerlenmenin aylık yüzde 2 civarında olduğunu, TCMB'nin piyasa üzerindeki baskısının şimdilerde düşük seviyede olduğunu, 31 Mart'tan itibaren ise döviz kuru üzerindeki baskının kademeli olarak artacağını söyledi. artacağını aktardı. Oyan, ayrıca "Dolar/TL paritesi üzerindeki baskı ve yeni merkez bankası müdahalesi geçen seneye benzer bir döviz krizini tetikleyecek." diye konuştu.

“Seçime kadar döviz ticareti üzerindeki baskı artacak.”

Olası senaryoya ilişkin yorum yapan Oyan, şunları söyledi:

"Nebati ve Kavcıoğlu önemlerinde çok baskı vardı ama 28 Mayıs'tan sonra bu baskı biraz hafifledi ve doların değeri bir ay içinde yüzde 30 arttı. Haziran tam olarak böyleydi. Baskı 6 lira arttı. Şimdi daha az baskı var ama seçim göz önüne alındığında bu durum yükseliş eğilimi gösterecektir."

 Açıklamada, seçim öncesinde dolara destek verenlerin büyük ödüller kazanacağını kaydetti. Ünlü ekonomist, dolar kurunun 2023 yılını 30 lira seviyesinde bitirmesi yönünde baskı olduğunu belirterek, "Yıl sonunda doların 30 lira olmasını bekleyebiliriz ama bundan sonra hızlanır" derken seçimden sonra dolar-TL paritesinin bir miktar yükseleceğini ifade etti.

"Dolar 2024 sonunda 40 lirayı aşacak"

Oyan, orta vadeli planda 2024 yılı ortalama döviz kurunun 36 lira olarak belirlendiğini, S&P Global'in Türkiye dolar kurunun 2024 sonunda 40 lira olacağı öngörüsünün oldukça mümkün olduğunu ve bu artışın önemli bir kısmının gerçekleşeceğini kaydetti. Oyan, konuşmasının devamında "Döviz kurunun baskılanması nedeniyle 31 Mart'tan sonra ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı..