DOLAR
34,22 -0,06%
EURO
37,89 0,07%
ALTIN
2.917,05 0,33%
BITCOIN
2.081.584,29 0,02%

Kredi kartı borçlarına son dokunuş! İşte yapılandırmada tarih ve miktar gelişmesi

Ülke genelinde milyonlarca borcu olan vatandaş, kredi kartı yapılandırmasının ne zaman yürürlüğe gireceğini ve detayları araştırmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 14:23
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 14:23

Kredi kartı borçlarına son dokunuş! İşte yapılandırmada tarih ve miktar gelişmesi

Ekonomik koşulların zorlaşmaya başlaması vatandaşa yüklü borç olarak geri dönmeye devam ediyor. Hal bu iken ihtiyçaların karşılanması adına kredi ya da kredi kartı kullanımı artmakta iken, ödenemeyen borçlar karşısında vatandaş ezilebilmekte. Hal bu iken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan kararda kredi kartlarına yapılandırma programı devreye girmiş iken, yapılandırma konusunda tüm gelişmeler yakından takip ediliyor. Ülke genelinde milyonlarca borcu olan vatandaş, kredi kartı yapılandırmasının ne zaman yürürlüğe gireceğini ve detayları araştırmaya devam ediyor. Peki hangi borçlar yapılandırılacak? Kredi ve kredi kartı yapılandırması ne zaman devreye girecek? Kredi ve kredi kartı yapılandırması hangi bankalar tarafından sağlanacak? İşte detaylar...

Bilindiği üzere alınan karar doğrultusunda, kredi kartı borçlarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar vadeyle yapılandırabilecek iken peki kredi kartı borcu yapılandırması nasıl olacak? 

KREDİ KARTI BORCU NASIL YAPILANDIRILACAK?

BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen vatandaş, varolan kredi kartı borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecekler. Bu sayede aylık ödeme tutarları düşecek ve borçlar daha kolay bir şekilde ödenebilecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankada bulunan kredi kartı limitleri artırılamayacak. Mevcut kredi kartı ise açık tutulacak.

Kredi kartı borçlarına son dokunuş! İşte yapılandırmada tarih ve miktar gelişmesi

KREDİ KARTI YAPILANDIRMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Kredi kartı yapılandırmasının ne zaman başlayacağına dair henüz net bir tarih açıklaması yapılmasa da BDDK'nın yaptığı açıklamalara göre süreç hızlı bir şekilde hayata geçirilecek. Hızla başlayan çalışmaların kısa sürede Resmi Gazete'de yayımlanacağı ve devreye bankaların gireceği belirtilmiş bulunuyor. 

KREDİ KARTI YAPILANDIRMASI FAİZLERİ NASIL OLACAK?

Bankalar tarafından politika faizinin artması ile birlikte kredi ve kredi kartı faizleri de yükseliş göstermişti. Öyle ki oranlar 5'li rakamlara kadar ulaşıkrne, BDDK'nın kararına göre kredi kartı yapılandırmasında faizler düşük seyredecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen azami akdi faiz oranları da değişkenlik gösterirken, yeni faiz oranları 24 Ekim'de duyurulacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Yapılan açıklamada ise kredi kartı dönem borcuna göre farklılık göstereceği belirtilmiş bulunuyor. 25 bin liranın altındaki dönem borçları için yıllık faiz oranı %3,50, 25 bin ila 150 bin lira arasındaki borçlar için %4,25, ve 150 bin liranın üzerindeki borçlar içinse %4,75 oranlarında işleyecek. 

KREDİ KARTI YAPILANDIRMASI HANGHİ BANKALARDA OLACAK?

Kredi kartı borçlarının daha uzun vadeye yayılması ve bu sayede de maddi imkanların kuvvetlenmesini amaçlayan yeni karar için başvuruların borcu olunan bankaya yapılacağı tahmin ediliyor