DOLAR
34,26 -0,05%
EURO
37,61 0,04%
ALTIN
2.925,19 -0,19%
BITCOIN
2.161.734,97 -0,83%

Torba Yasa'da emeklilik reformu paketi! Ocak ayı zammı açıklaması Ak Parti'den geldi

1 Ekim itibari ile TBMM yeni yasama yılına giriş yaptı. Bu kapsamda yoğun çalışmaların başladı Torba Yasa ile alakalı olarak sevindirici açıklama geldi

Yayın Tarihi: 07.10.2024 11:10
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 11:10

Torba Yasa'da emeklilik reformu paketi! Ocak ayı zammı açıklaması Ak Parti'den geldi

1 Ekim itibari ile TBMM yeni yasama yılına giriş yaptı. Bu kapsamda yoğun çalışmaların başladı Torba Yasa ile alakalı olarak emeklilere sevindirici açıklama nihayet geldi. Hükümetten en düşük emekli maaşı açıklaması, yeni emekli olacaklara yeni avantajlar ve dahası... İşte detaylar...

Milyonlarca emekli ve emeklilik bekleyen vatandaşın merakla beklediği açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni emeklilik sisteminin detayları ile alakalı olarak önemli detaylara değinirken, Güler, emekli maaşlarındaki farklılıkların giderilmesi için yasal bir düzenlemenin mümkün olduğunu ifade etti. İki bakanlığın ortaklaşa çalışmaları ile birlikte süregelen çalışmalara değinen Güler, raporların yakın zamanda tamamlanacağını ve kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. 

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞİYOR

Kamuoyuna sunduğu bilgilerde GÜler, ABD ile Avrupa'daki emeklilik uygulamalarını örnek gösterirken, Türkiye'deki emeklilik yaşının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtii. “Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyacımız var” diyen Güler, bu açıklaması ile birlikte emeklilik yaşında yeni düzenlemelerin devreye girebileceğini ifade etti. Özellikle 2024 ve sonrasındaki emekli adayları için önemli bir değişiklik anlamına gelen bu düzenleme ile birlikte emeklilik yaşında artış olabileceği belirtildi. 

Torba Yasa'da emeklilik reformu paketi! Ocak ayı zammı açıklaması Ak Parti'den geldi

2025 OCAK'TA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA GÜNCELLEME

Hükümetin, düşük emekli maaşları konusundaki desteğinin de devamının geleceğini ifade eden Güler, merkezi bütçeden sağlanan kaynaklarla en düşük emekli maaşlarını 12 bin 500 liraya tamamlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

YENİ EMEKLİLİK SİSTEME DEVREYE GİRECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı farklı emeklilik statülerinin incelendiğini belirten Güler, kısa süre içerisinde oluşturulacak olan verilerin yeni düzenlemenin netleşmesinde belirleyici olacağını ifade etti. Yeni emeklilik sisteminde önemli dönüm noktalarına işaret eden Güler, yeni emeklilik sisteminde maaş farklarının giderilmesi, yaş sınırının yeniden belirlenmesi ve en düşük emekli maaşının artırılması gibi konuların TBMM'nin ana maddeleri olduğunu söyleyerek açıklamasını sonlandırdı. 

EMEKLİ OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Ocak ayında milyonlarca emekli maaş zammının ne kadar olacağını merakla bekliyor. Uzmanların hesaplamalarında enflasyon zammına ek olarak refah payının da devreye alınacağı konuşuluyor. Bu kapsamda 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon verisi ile birlikte y aylık enflasyon toplanacak ve emeklinin minimum zammı ortaya çıkacak. Buna ek olarak yüzde 5- 15 arası refah payı zammının yapılabileceği açıklamaları da yapılıyor.