DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.123.058,34 -0,46%

79. BM Genel Kurulu'nda İsrail'in Saldırıları ve Reform Talepleri Gündemde

79. BM Genel Kurulu, İsrail'in saldırıları ve uluslararası kuruluşların reform ihtiyacı ile çalkalandı.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 11:05
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 11:05

79. BM Genel Kurulu'nda İsrail'in Saldırıları ve Reform Talepleri Gündemde

79. BM Genel Kurulu'nda Öne Çıkan Konular

Birleşmiş Milletler'in (BM) 79. Genel Kurulu, 24-30 Eylül tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirildi. Bu toplantıda, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırıları ve uluslararası topluma yapılan reform çağrıları gündem oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oturumun ilk gününde yapmış olduğu konuşmada Gazze'deki durumu değerlendirdi. Erdoğan, "İsrail'in saldırıları sonucu Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline geldi," dedi. Ayrıca, BM'nin mevcut yapısının işlevselliğini yitirdiğini ve etkisinin azaldığını vurguladı.

Uluslararası Tepkiler

Erdoğan, çağrısını şu sözlerle sürdürdü: "Dünyanın insan hakları örgütleri ve uluslararası basını göz ardı etmemesi gerekiyor. Gazze'deki çocuklar neden yaşama, öğrenme hakkına sahip olmasın?"

BM Genel Sekreteri Guterres'in Uyarıları

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünyada cezadan muaf kalmanın kabul edilebilir bir düzeye gelmesi mümkün değil," ifadesini kullanırken, Gazze'deki durumun "sonu gelmeyen bir kabus" olduğunu belirtti.

Dünya Liderlerinin Sesleri

Dünya genelinde birçok lider, İsrail'in eylemlerine sert tepki gösterdi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Birilerine karşı apartheide sessiz kalmayacağız," derken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İsrail, Lübnan'da tırmanışı durdurmalıdır," dedi.

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplumu şiddeti durdurmaya davet etti. Slovenya Başbakanı Robert Golob ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de benzer çağrılarda bulundu.

Reform Arayışları

Genel Kurul öncesinde yapılan "Geleceğin Zirvesi"nde, BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması gerektiği vurgulandı. Birçok ülke, BM'nin mevcut yapısının modern dünya için yeterli olmadığını savundu.

ABD Başkanı Biden'ın Veda Konuşması

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Gazze'deki durumu ele aldı ve yenilikçi adımlara vurgu yaptı. Biden, konuşmasını siyasi gündemden ziyade bir veda niteliğinde gerçekleştirdi.