DOLAR
34,15 0,23%
EURO
37,77 0,23%
ALTIN
2.907,13 0,6%
BITCOIN
2.064.400,49 0,8%

AB'den Orta Doğu'ya Nükleer Tesislere Saldırı Uyarısı

AB, nükleer tesislere saldırılmaması gerektiğini belirtti ve insani yardımı artırma kararı aldı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 15:28
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 15:28

AB'den Orta Doğu'ya Nükleer Tesislere Saldırı Uyarısı

AB'den Nükleer Tesislere Saldırı Uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu'daki çatışmalarda nükleer tesislere yönelik saldırıların önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kesin Talep

Borrell, 27 AB ülkesinin bu konuya ilişkin kesin bir talebinin bulunduğunu belirterek, "Orta Doğu'da nükleer tesislere yapılacak olası bir saldırı son derece tehlikelidir. Böyle bir durumda hesaplanamaz sonuçlar doğabileceği gibi, mevcut savaşı da daha da tırmandırabilir." ifadelerini kullandı.

Ateşkes Çağrısı

İspanya'nın Galisya bölgesinde bir forum öncesi açıklamalarda bulunan Borrell, İsrail'in Lübnan ve Gazze'ye saldırılarının durdurulması çağrısını yineleyerek, sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerinin garanti altına alınmasını istedi.

İnsani Yardım ve Destek

AB'nin, Orta Doğu'ya yapacağı insani yardım katkısını 30 milyon avro artırarak toplamda 100 milyon avroya çıkarma kararı aldığını hatırlatan Borrell, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını da kınadı. Borrell, buna ek olarak, "Bunların Filistin davasına hiçbir faydası yoktur," dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres'e Destek

Borrell, İsrail tarafından 'istenmeyen adam' ilan edilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e destek verdi. Guterres’in barış adına yaptığı çalışmalara teşekkür etti.

İspanyol Vatandaşlarının Tahliyesi

Öte yandan, İspanya hükümeti Lübnan'da yaşayan İspanyol vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Beyrut'tan hareket eden ilk uçağın akşam saatlerinde Madrid’e ulaşacağı bildirildi.