DOLAR
34,23 0,04%
EURO
37,91 -0,19%
ALTIN
2.928 -0,1%
BITCOIN
2.079.764,62 0,28%

AB, Havayolu Şirketlerine İran Hava Sahasını Kullanmayın Uyarısı Yaptı

AB, EASA ile birlikte havayolu şirketlerine İran hava sahasından kaçınmaları için öneride bulundu.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 18:50
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 18:50

AB, Havayolu Şirketlerine İran Hava Sahasını Kullanmayın Uyarısı Yaptı

AB, Havayolu Şirketlerine Uyarıda Bulundu

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), İran’ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından havayolu şirketlerine İran hava sahasını kullanmamaları konusunda kesin bir uyarı yaptı.

İran'ın Saldırısına Yanıt

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın resmî internet sayfasında yer alan açıklamada, tüm uçuş seviyelerinde İran hava sahasından kaçınılması gerektiği ifade edildi. Bu kararın, İran’ın gerçekleştirdiği son füze saldırısı ve İsrail'in karşılık verme niyetinin ardından alındığı belirtildi.

Tavsiyenin Geçerlilik Süresi

AB Komisyonu ile birlikte alınan bu tavsiye kararı, 31 Ekim tarihine kadar geçerli olacak şekilde açıklandı. Ayrıca, EASA'nın devam eden gelişmeleri yakından takip ettiği ve durumun elverişine göre bu tavsiyenin uzatılabileceği veya geri çekilebileceği kaydedildi.

İran'ın Füze Saldırıları

Son gelişmelere göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu, ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e yönelik bir dizi füze saldırısı planladığını duyurdu. Özellikle Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldüğü bilinen saldırılara misilleme olarak bu eylemlerin gerçekleştirildiği vurgulandı.

İsrail’in Tepkisi

Devam eden gerginliğe dair İran devlet televizyonu, ülkenin tamamına yaklaşık 200 füzenin fırlatıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin ilk kez kullanıldığını aktardı. Bu durumu değerlendiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada, "İran büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek," ifadesini kullandı.