DOLAR
34,11 -0,29%
EURO
38,01 0,05%
ALTIN
2.865,87 -1,38%
BITCOIN
2.146.141,91 0,24%

AB, İsrailli Bakanlara Yaptırım Uygulanmasını Gündeme Getiriyor

Avrupa Birliği, insan hakları ihlalleri nedeniyle iki İsrailli bakan hakkında yaptırım önerisini tartışıyor.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 22:01
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 22:01

AB, İsrailli Bakanlara Yaptırım Uygulanmasını Gündeme Getiriyor

Avrupa Birliği Yaptırım Kararlarını Gözden Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlalleri gerekçesiyle iki İsrailli bakan hakkında yaptırım uygulanması önerisini tartışmaya açtı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye devletlerin konuyu değerlendirdiğini belirtti.

Toplantı Sonrası Açıklamalar

Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası basın mensuplarına konuşan Borrell, üyeleri, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich hakkında yaptırım önerisini incelemeye davet etti. Borrell, "Bunu tartıştık. Kesinlikle oybirliği yoktu." ifadelerini kullandı.

Sürecin Seçenekleri ve Aşamaları

Borrell, toplantının gayriresmi niteliği nedeniyle yalnızca istişarelerde bulunduklarını, ancak resmi temsilci sıfatıyla sürecin ilerlemesini sağlamak için adımlar atacağını kaydetti. "AB Konseyi'nin teknik organlarına, bu iki bakanın insan hakları ihlali listesine alınması önerisini sundum. Karar her zamanki gibi bakanlara ait, ancak sürecin başlatılması gerekiyor" dedi.

İsrailli Bakanların Faaliyetleri

AB Komisyonu sözcüsü Nabila Massrali, Borrell'in bahsettiği iki bakanın, Gazze'ye insani yardımların kesilmesini ve sivillerin kasıtlı olarak aç bırakılmasını savunduğunu dile getirdi. Smotrich ise Batı Şeria'da yasadışı yerleşim yerleri planları açıklamıştı.