DOLAR
34,12 0,04%
EURO
38,05 -0,15%
ALTIN
2.889,7 -0,21%
BITCOIN
2.167.263,53 -0,2%

AB Komisyonu Üyeleri Belirlendi: Yeni Dönem İçin Adaylar Belli Oldu

AB Komisyonu, Ursula von der Leyen başkanlığında yeni dönem için adayları belirledi. Kadın-erkek eşitliği tartışılıyor.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 13:44
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 13:44

AB Komisyonu Üyeleri Belirlendi: Yeni Dönem İçin Adaylar Belli Oldu

AB Komisyonu Üyeleri Kesinleşti

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Komisyon'un yeni üyeleri, Ursula von der Leyen'in liderliğinde önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak isimlerle birlikte belirlendi. Aday belirleme süreci, Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib'in adaylık açıklamasıyla sona erdi. Ancak, yalnızca 8 ülkenin kadın aday önermesi dikkat çekti.

Üye Ülkelerin Adayları

6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından, üye ülkelerin Komisyon'a önerdiği isimler ortaya çıktı. Ursula von der Leyen, daha önce üye ülkelerden iki aday önermelerini istemişti; biri erkek diğeri kadın olarak. Ancak bu talebe yalnızca Bulgaristan olumlu yanıt verdi.

Muhtemel Üyeler Kimler?

Yeni dönem için önerilen kadın adaylar arasında İspanya Başbakan Yardımcısı Teresa Ribera, Portekiz'den Maria Luis Albuquerque, İsveç AB Bakanı Jessika Roswall ve Hırvatistan'dan mevcut Komisyon üyesi Dubravka Suica bulunuyor.

Ayrıca, erkek adaylar arasında Fransa Komisyon üyesi Thierry Breton, Almanya adaylığına daha önce belirlenen isimle birlikte Kaja Kallas da dikkat çekiyor. Macaristan ve birçok diğer ülke, daha önce tanınan isimleri tercih etti.

Değerlendirme ve Onay Süreci

Von der Leyen'in adayları bu hafta içinde değerlendirmesi, 6 Eylül tarihinde nihai kararını açıklaması bekleniyor. Yeni adaylar, AP'deki ilgili komitelerde konuşarak güvenoyu alacaklar.

AB Komisyonu Üyelerinin Görevleri

AB üye ülkeleri, Komisyon'a birer üye gönderme haklarına sahiptir. Komisyon üyeleri, AB'nin politika belirleyicileri olarak ticaret, tarım, sağlık ve çalışma gibi alanlardan sorumlu olacak.

Yeni Komisyonun görevine başlaması, Aralık ayında gerçekleşecek.