DOLAR
34,18 -0,13%
EURO
38,19 0,27%
ALTIN
2.928,1 0,17%
BITCOIN
2.241.268,74 -1,29%

AB Savunma Bakanları Ukrayna'ya Kış Yardımlarını Tartışıyor

AB bakanları, kış öncesi Ukrayna'ya yapılacak yardımları ve durum değerlendirmesini Brüksel'de ele alıyor.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 13:29
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 13:29

AB Savunma Bakanları Ukrayna'ya Kış Yardımlarını Tartışıyor

AB Savunma Bakanları Brüksel'de Toplandı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin savunma bakanları, kış öncesinde Ukrayna'nın savaş alanındaki durumunu tartışmak üzere Brüksel'de bir araya geldi.

Borrell Başkanlığında Yapılan Toplantı

Toplantı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yönetiminde gerçekleşti. Borrell, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, AB'nin Ukrayna ordusuna yönelik eğitim misyonunu 60 bin askeri kapsayacak şekilde artırma hedefinde olduğunu belirtti.

Kiev'de Eğitim Merkezi Açma Planları

Borrell, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile iş birliğini güçlendirmek amacıyla başkent Kiev'de bir eğitim merkezi kurma ihtimalinin değerlendirileceğini de sözlerine ekledi. Ancak, Ukraynalı askerlerin eğitimi için henüz bir anlaşmanın bulunmadığına dikkat çekti.

Mühimmat Teslimatı ve İhtiyaçlar

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın, AB'li mevkidaşlarına taahhüt edilen mühimmatların teslimat tarihini sorduğunu ifade eden Borrell, bu konunun da toplantıda detaylı bir şekilde ele alınacağını aktardı.

Destekleyici Mücadele ve F-16'lar

Borrell, "Ukraynalıların desteklendiği takdirde başarılı bir şekilde savaştıkları açıktır." diyerek desteklenmenin önemine vurgu yaptı. Bu süreçte F-16 jetlerinin, Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik saldırılarını durdurmak için kullanıldığını ifade etti. Borrell, son günlerde Kiev'e 300 insansız hava aracı fırlatıldığını hatırlatarak, Rusya'nın kış aylarında Ukrayna'nın elektrik altyapısını hedef almayı planladığını savundu.

Silahların Kullanımı Üzerine Açıklamalar

Borrell, bazı ülkelerin Ukrayna'ya verilen silahların Rusya içindeki hedeflere karşı kullanılmasının "Rusya'ya karşı savaşmak" anlamına geleceğini iddia etmesini "saçma" buldu. "Moskova'ya karşı savaşta değiliz. Ukrayna'yı destekliyoruz ve Ukrayna, Rus topraklarından saldırıya uğruyor." şeklinde konuştu.