DOLAR
34,22 -0,05%
EURO
37,93 -0,01%
ALTIN
2.919,46 0,25%
BITCOIN
2.094.197,5 -0,58%

ABD'den Batı Şeria'daki 2 İsrailliye Yaptırım

ABD, Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbeden 2 İsrailliye yaptırım uyguladı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 11:05
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 11:05

ABD'den Batı Şeria'daki 2 İsrailliye Yaptırım

ABD'den Yaptırım Kararı

Amerika Birleşik Devletleri, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarının gasbedilmesine destek veren iki İsrailliye yaptırım uyguladığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller tarafından yapılan açıklamada, "şiddet yanlısı yerleşimci" olarak sınıflandırılan Eitan Yardeni ve daha önce yaptırım listesine dahil olan Hashomer Yosh organizasyonunun CEO'su Avichai Suissa için yaptırım kararı alındığı belirtildi.

Yaptırımların Nedenleri

Açıklamada, bu kişilerle ilgili şöyle denildi: "Bu bireylerin eylemleri, şiddet ve istikrarsızlığın arttığı bir ortama yol açmıştır." Yardeni, Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden aşırılık yanlısı grupların 2023 yılının sonlarında Filistin'in Khallet Al Dabaa kasabasını işgali gibi bir dizi saldırgan eylemde yer almakla suçlanmaktadır. Suissa'nın ise Hashomer Yosh'ta liderlik yaparak Batı Şeria'da oluşan "düşmanlık iklimine" katkıda bulunduğu ifade edilmektedir.

Yaptırım Kapsamı

Yardeni ve Suissa'nın ABD'deki mülklerine erişimleri engellenirken, aynı zamanda ABD’ye girişleri de yasaklandı.

Şiddet Olaylarındaki Artış

Filistin topraklarını gasbeden İsrailli yerleşimcilerin, Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri 7 Ekim'den bu yana büyük ölçüde artmıştır. Filistin yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, işgal altındaki topraklarda 160'ı çocuk olmak üzere 719 Filistinli yaşamını yitirmiş, yaklaşık 6.200 kişi yaralanmış ve 10.900'den fazla kişi tutuklanmıştır.

Uluslararası Hukuk ve İşgal Durumu

İsrail, 1967'den beri Batı Şeria üzerinde askeri yönetim uygulamakta ve giderek daha fazla Filistin toprağını gasbetmektedir. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 230 bin, Batı Şeria'da ise yaklaşık 500 bin İsrailli yaşamaktadır. Her iki bölge de uluslararası düzeyde "işgal altındaki topraklar" olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Temmuz ayında yayınladığı danışma kararında bu toprakların ayrı bölgeler değil, tek bir bütün olduğunu açıklamış ve İsrail’in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işgalci olduğunu bildirmiştir.