DOLAR
34,06 -0,26%
EURO
38,03 0,01%
ALTIN
2.834,44 -0,27%
BITCOIN
2.141.455,28 0,32%

ABD'li Amiralden Çin'in Güney Çin Denizi Faaliyetlerine Yanıt

ABD Hint-Pasifik Komutanı Paparo, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerine karşı seçenekler geliştirdiklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 17:47
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 17:47

ABD'li Amiralden Çin'in Güney Çin Denizi Faaliyetlerine Yanıt

ABD'li Amiralden Uyarı

Amerikan Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM) Komutanı Amiral Samuel Paparo, Çin'in ihtilaflı sulardaki faaliyetlerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Çin'e Yanıt Veriliyor

Paparovalı, Filipinler Genelkurmay Başkanı General Romeo Brawner ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, Güney Çin Denizi'ndeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

Amiral, Chine'in gri bölge operasyonları hakkında sorulan bir soruya, "Kesinlikle bir dizi seçenek hazırladık ve USINDOPACOM, müttefikimizle yapılan istişareler sonrası bunları uygulamaya hazır" yanıtını verdi.

Filipinler'in Savunma Kabiliyeti

General Brawner, Filipinler'in savunma kabiliyetine vurgu yaparak, "Eğer tüm seçeneklerimiz tükenirse ve başka yollar işe yaramazsa, o zaman yardım isteyebiliriz" dedi.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası bölge ülkeleri arasındaki egemenlik çekişmelerinin merkezi olmuştur. İlk olarak 1947'de yayımlanan haritayla Çin, bu bölgenin %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuş, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya ise kendi hak iddialarını ortaya koymuştur.

Özellikle Çin'in bu alanda üsler inşa etmesi ve askeri varlığını artırması, bölge ülkeleri ve ABD tarafından endişe ile izlenmektedir. Lahey Mahkemesi, 2016'da verdiği kararla, Çin'in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını tespit etmiştir.