DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.130.256,14 0,34%

ABD'nin İsrail'e Silah Satışında Tartışmalı Durum

ABD'nin İsrail'e yaptığı silah satışları ve bunların kötüye kullanılması iddiaları gündemde.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 13:22
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 13:22

ABD'nin İsrail'e Silah Satışında Tartışmalı Durum

ABD'nin Silah Satışı ve İddialar

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Jack Lew'un, İsrail'in sivillere yönelik saldırılarından haberdar olmasına rağmen bu ülkeye silah satışını onayladığı iddiaları gündeme geldi. ProPublica adlı bağımsız araştırma kuruluşunun raporuna göre, Lew'un 3 bin bomba talep eden İsrail ordusuna yönelik gönderdiği mesajda, bu mühimmatın kötüye kullanılmayacağını belirttiği öne sürüldü.

İnsan Hakları İhlalleri Göz Ardı Ediliyor

Yetkililere göre, Lew'un birkaç hafta önce Gazze'deki sivil kayıplar hakkında bilgi sahibi olduğu, fakat bu konuyu mesajında açıklamadığı ifade ediliyor. Büyükelçilik çalışanlarının, Lew'a geçmişte yaşanan büyük kayıpları hatırlattıkları, hatta saldırılarda Filistinli çalışanlarının evlerinin hedef alındığını belirttikleri de belirtiliyor. Büyükelçiliğin Sessizliği

Eski bir büyükelçilik yetkilisi, İsrail'in insan hakları ihlallerinin denetlenmesinden kaçınmanın yazılı olmayan bir kural olduğunu ve silah akışını kolaylaştırmanın temel bir yaklaşım olduğunu savundu. Ayrıca, Gazze'deki saldırılar öncesinde ve sonrasında, silah satışlarının kısmi veya tamamen durdurulması taleplerinin göz ardı edildiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı ve Fonlar

Eski diplomat Mike Casey, ABD Büyükelçiliği'nin, İsrail'deki insan hakları ihlallerinin incelenmesi için Dışişleri Bakanlığından talep edilen fonları reddettiğini ifade etti. Bu durumun, büyükelçiliğin, İsrail'in insan hakları ihlalleriyle anılmamak adına bir direnç gösterdiği şeklinde yorumlandı. Casey, "Amacımız insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmaktır; ancak burada bunu yapmıyoruz" sözleriyle durumu özetledi.