DOLAR
34,15 0,19%
EURO
37,77 0,2%
ALTIN
2.917 0,27%
BITCOIN
2.069.125,61 0,56%

ABD, Sincan'daki İki Çin Şirketine Daha Yaptırım Uyguladı

ABD, Sincan'da zorla çalıştırma iddiaları nedeniyle iki Çinli şirkete yaptırım uygulama kararı aldı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 19:32
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 19:32

ABD, Sincan'daki İki Çin Şirketine Daha Yaptırım Uyguladı

ABD, Sincan'daki Zorla Çalıştırma İddialarına Karşı Yaptırımlarını Sıkılaştırıyor

Amerika Birleşik Devletleri, 'Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası' çerçevesinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde faaliyet gösteren iki Çinli şirkete daha yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu kapsamda, Baowu Grup'a bağlı Sincan Bayi Demir ve Çelik Şirketi ile Çangcou Guanghui Gıda Katkı Maddeleri Şirketi yaptırım listesine alındı.

Zorla Çalıştırmaya Karşı Kararlılık

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, bu iki şirketle bağlantılı olarak zorla çalıştırma iddiaları nedeniyle ABD'li firmaların bu şirketlerden ithalat yapmasının yasaklandığı belirtildi. İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Robert Silvers, yaptırım kararının, ABD'nin tedarik zincirlerini zorla çalıştırma müdahalelerinden arındırma konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Yasa Çerçevesinde Alınan Önlemler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Türk ve Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleriyle ilgili endişeler büyüyor. ABD Kongresi, 2021 yılında çıkardığı 'Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası' ile bu bölgede üretilen tüm ürünlerin zorla çalıştırılarak elde edildiği varsayımını benimsemiş ve ithalatı yasaklamıştır. Şu ana kadar, bu kapsamda 75 şirket, zorla çalıştırma iddiaları nedeniyle yaptırım listesine alınmıştır.