DOLAR
33,99 0,19%
EURO
38,02 -0,21%
ALTIN
2.828,36 -0,96%
BITCOIN
2.161.092,41 -5,48%

Afganistan, Sınırdaki Çatışmanın Sorununu Pakistan'a Yüklüyor

Afganistan hükümeti, dün geceki çatışmanın Pakistan tarafından başlatıldığını öne sürdü.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 09:24
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 09:24

Afganistan, Sınırdaki Çatışmanın Sorununu Pakistan'a Yüklüyor

Afganistan-Pakistan Sınırında Yeni Bir Gerilim

Afganistan geçici hükümeti, dün akşam saatlerinde yaşanan silahlı çatışmanın Pakistan tarafından başlatıldığını duyurdu. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İnayetullah Harezmi, TOLO News'a yaptığı açıklamada, sınır güçleri arasındaki çatışmanın sona erdiğini bildirdi.

Çatışmanın Sebepleri

Harezmi, Host vilayetinin Zazai Meydan ilçesindeki çatışmanın, Afganistan güçlerinin sınırda kontrol noktası inşa etmesi üzerine çıkan sınır anlaşmazlığı nedeniyle yaşandığını ifade etti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü, karşılıklı ateş açma olayını Pakistan güçlerine atfetti ve Afganistan güçlerinin de bu duruma yanıt verdiğini belirtti.

Çatışmanın Seyri

Dün akşam yerel saatle 19.00 sularından itibaren iki ülke sınır güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandığı ve ağır silahların kullanıldığı bildirildi. Çatışma, gece boyunca devam etti.

Sınır Sorunları ve İddialar

Afgan hükümetleri, uluslararası alanda geçerliliği kabul edilen Durand Hattını resmi sınır olarak tanımamaktadır. Pakistan ise, kendi topraklarındaki terör saldırılarında Afganistan'ın önemli bir rolü olduğunu öne sürmekte. İslamabad, Pakistan Talibanı (TTP) ile ilgili endişeleri nedeniyle Afgan yönetimini suçlamakta.

Afgan yönetimi ise, bu iddiaları reddederek ülkedeki güvenlik sorunlarıyla ilgili herhangi bir sorumluluklarının bulunmadığını vurgulamaktadır. Sınırdaki anlaşmazlıkların sürmesi durumunda, iki ülke güvenlik güçleri arasında zaman zaman ölümcül silahlı çatışmaların çıkması riski devam etmektedir.