DOLAR
34,23 -0,05%
EURO
37,92 0,01%
ALTIN
2.916,78 0,34%
BITCOIN
2.091.190,27 -0,43%

Aliyev, Ermenistan'dan Özür Talep Etti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın işlediği suçlardan ötürü özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 13:20
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 13:20

Aliyev, Ermenistan'dan Özür Talep Etti

Aliyev, Özür Talebini İletiyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında gerçekleştirdiği ekolojik, şehir ve kültür katliamları nedeniyle özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

Uluslararası Ombudsmanlar Forumu

Bakü'de düzenlenen Uluslararası Ombudsmanlar Forumu sırasında bir mektup kaleme alan Aliyev, Azerbaycan'ın egemenlik ve anayasal düzenini tam anlamıyla sağladığını vurguladı.

İşgalin Tasfiyesi

Aliyev, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıl boyunca uluslararası hukukun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşların kararlarını görmezden gelerek Azerbaycan topraklarını işgal ettiğini hatırlattı. Bu işgal süreci sonucunda, 1 milyondan fazla Azerbaycanlının yerinden edildiğini belirtti.

Ağır Sonuçlar ve Süregelen Tehditler

Ermenistan'ın 30 yıllık işgalinin ağır sonuçlarının bugün bile sürdüğüne dikkat çeken Aliyev, bunun insanların yaşamları ve çevre için büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Mektubunda şu ifadeleri kullandı:

"Ermenistan uzun süre işgal altındaki topraklarımızda ekoloji katliamı, şehir katliamı ve kültür katliamı gerçekleştirdi. Topraklarımız ve nehirlerimiz kirletildi, ormanlarımız yok edildi, şehir ve köylerimiz yıkıldı. Topraklarımız mayınlandı. Dini ve kültürel anıtlarımız yerle bir edildi. Ermenistan, 1. Karabağ Savaşı'ndaki kayıp kişilerin akıbeti ve toplu mezarların kesin yerleri hakkında bilgi vermeyi reddediyor. Ermenistan, işlediği tüm bu suçlardan dolayı özür dilemelidir."