DOLAR
34,02 -0,11%
EURO
37,78 -0,12%
ALTIN
2.816,78 -0,09%
BITCOIN
2.053.799,47 -0,47%

Almanya'da İltica İşlemleri İçin Ruanda Önerisi

Alman siyasetçi Joachim Stamp, düzensiz göçmenlerin iltica işlemlerinin Ruanda’da yapılmasını önerdi.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 17:23
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 17:23

Almanya'da İltica İşlemleri İçin Ruanda Önerisi

Alman Siyasetçiden Önemli Öneri

Alman hükümetinin Göç Anlaşmaları Özel Temsilcisi Joachim Stamp, Avrupa Birliği'ne (AB) düzensiz yollarla giriş yapan göçmenlerin iltica süreçlerinin Ruanda'da gerçekleştirilmesini önerdi.

Gerekçe ve Uygulama Önerisi

Hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi olan Stamp, Tabele Briefings adlı medya kuruluşuna verdiği demeçte, Ruanda'nın bu konuda İngiltere ile gerçekleştirdiği anlaşma aracılığıyla belirli bir kapasite geliştirdiğini dile getirdi.

Stamp, AB'nin doğu sınırlarından gelen düzensiz göçmenlerin iltica işlemlerinin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) çatısı altında Ruanda'da gerçekleştirilmesi yönündeki önerisini dile getirdi. “Ruanda’da mevcut kapasitelerin kullanımını deneyebiliriz.” şeklinde konuşan Stamp, İngiltere'nin Ruanda ile yaptığı anlaşmanın detayları ile kendi önerisi arasındaki başlıca farkın, iltica işlemlerinin BMMYK denetiminde gerçekleştirileceği olduğunu belirtti.

Uygulamanın Kapsamı ve Önemli Noktalar

Stamp, bu uygulamanın yalnızca AB'nin doğu sınırlarından gelen düzensiz göçmenler için geçerli olmasını ve yılda yaklaşık 10 bin kişi hedeflendiğini vurguladı. Ek olarak, Rusya ve Belarus liderlerinin düzenlediği propagandalarla bu göçmenlere Avrupa'ya gitmeleri için yönlendirme yapılan Iraklılar, Suriyeliler ve Afganistanlılar için bu planın etkili olacağına inandığını ifade etti.

Stamp, üçüncü bir ülke bulmanın bu tür bir uygulama için faydalı olabileceğini, ancak Ruanda dışında başka bir ülkenin hazır olduğunu bilmediğini sözlerine ekledi. Ayrıca, önerisinin hayata geçebilmesi için yasal değişikliklerin gerektiğini ifade etti.

Almanya ve İngiltere'deki Yaklaşımlar

Almanya'daki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, iltica işlemlerinin düzensiz göçmenlerin transit ülkelerinde yapılmasını ya da bu göçmenlerin Almanya'ya geldikten sonra AB dışındaki bir ülkeye gönderilmesini talep ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu konudaki çeşitli modelleri araştırmak üzere eyalet yönetimlerine söz vermişti.

Öte yandan, İngiltere hükümeti, Ruanda Planı olarak bilinen proje çerçevesinde, Nisan 2022'de düzensiz göçmenleri Ruanda’ya göndermeyi hedeflemiş, ancak Temmuz’da göreve gelen Başbakan Keir Starmer liderliğindeki yeni hükümet bu planı iptal etmiştir.