DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.132.880,9 -0,92%

Almanya Türkiye'ye Silah İhracatı İçin Onay Verdi

Almanya, Türk donanmasına güdümlü füze ve torpido ihraç edilmesine izin verdi. İhracat kapsamı yüzlerce milyon avro tutarında.

Yayın Tarihi: 06.10.2024 14:21
Güncelleme Tarihi: 06.10.2024 14:21

Almanya Türkiye'ye Silah İhracatı İçin Onay Verdi

Almanya'dan Türkiye'ye Silah İhracı İzni

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin, Türk donanmasına yönelik güdümlü füze ve torpido ihraç edildiği iddia ediliyor.

Federal Güvenlik Konseyi Onayı

Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, Alman hükümeti, kapsamlı silah ihracatına onay vermiş durumda. Federal Güvenlik Konseyi’nin, NATO ortağı olan Türkiye’ye yüzlerce milyon avroluk yüklü Alman silahları sağlanması için yeşil ışık yaktığı belirtildi.

İhraç Edilen Silahlar

İhraç edilmelerine izin verilen silahlar arasında, Türk donanması için MBDA şirketinin ürettiği 100 güdümlü füze ile ThyssenKrupp şirketinin SeaHake tipi 28 torpido yer almaktadır. Ekonomi Bakanlığı'nın Federal Meclis’e ilettiği listede bu silahların maliyetinin açıkça belirtilmediği, ancak füzelerin yaklaşık 100 milyon avroluk bir değere sahip olduğu, torpidoların fiyatının ise 156 milyon avro civarında olduğu ifade edilmektedir.

Modernizasyon Çalışmaları

Alman silah şirketlerinin yer aldığı çeşitli konsorsiyumların, U209 tipi Türk denizaltılarının modernizasyonu için malzeme paketleri tedarik etmeleri için de izin aldığı kaydedildi. Bu modernizasyon için ayrılan bütçenin ise 79 milyon avro olduğu öğrenildi.

Motor Parçaları İle İlgili Onay

Alman hükümetinin, Türk korvet ve firkateynleri için 1,9 milyon avroluk motor parçalarının teslimatını da onayladığı bildirilmektedir.